Waarover bouwt een medewerker pensioen op?

​Uw medewerker bouwt over de meeste onderdelen van het salaris pensioen op. Maar niet over alles. Hier moet u bij uw pensioenadministratie rekening houden. 

Het salaris waarover uw medewerker pensioen opbouwt, noemen wij het pensioengevend salaris. Dit is voor ons de basis om de pensioenpremie te berekenen. Het pensioengevend salaris geeft u door wanneer u een nieuwe medewerker aanmeldt en één keer per jaar bij de aanlevering van uw jaarwerk.  

Meer informatie vindt u ook in hoofdstuk 2 van de handleiding Aanlevering gegevens.  

Flexibele arbeidsvoorwaarden onder de werkkostenregeling 

Veel werkgevers hebben een systeem van flexibele arbeidsvoorwaarden. Medewerkers kunnen dan pensioengevend salaris ruilen voor niet-pensioengevende bestanddelen. Zij kunnen bijvoorbeeld hun vakantietoeslag of eindejaarsuitkering verlagen in ruil voor een fiets, vergoeding voor vakbondscontributie of een reiskostenvergoeding tot 19 cent per kilometer. Als deze niet-pensioengevende bestanddelen waarnaar wordt geruild, onderdeel uitmaken van de werkkostenregeling, dan worden ze wel als pensioengevend beschouwd. Het pensioengevend salaris gaat daardoor niet omlaag. Dit is dus fiscaal voordelig en heeft geen nadelige gevolgen voor de pensioenopbouw van de medewerkers. Tot 1 januari 2016 hadden werkgevers nog de keuze om in deze gevallen het pensioengevend salaris te verlagen. Vanaf dit jaar is die keuze vervallen. Het pensioengevend salaris blijft in deze situaties van ruil gelijk.  

Hulp bij uw werkkostenregeling? 

Met de werkkostenregeling kunt u als werkgever uw arbeidsvoorwaardenpakket nog beter afstemmen op uw organisatie. De regeling is gunstig voor u én uw medewerkers. Uw medewerkers ontvangen vaak een hoger bedrag onderaan hun loonstrookje, terwijl de loonkosten voor u gelijk blijven of soms zelfs dalen. Wilt u hulp of advies bij het optimaal inzetten van de werkkostenregeling voor uw organisatie? De adviseurs van PFZW HR Advies helpen u graag verder.  

Neem contact op 

Ook interessant voor u:

Handleiding aanlevering gegevens 

Bekijk welke onderdelen wel en niet tot het zogenoemde ‘pensioengevend salaris’ behoren