Wat u moet doen nu de VAR verdwijnt

Op 1 mei 2016 verdwijnt de ‘Verklaring arbeidsrelatie’ (VAR). Maakt u gebruik van de diensten van zzp’ers?  Dan bent u vanaf dan samen verantwoordelijk voor het inhoudelijk vormgeven van de arbeidsrelatie.   

De VAR werd op verzoek afgegeven door de Belastingdienst. Op basis van de “VAR WUO” (winst uit onderneming) werd duidelijkheid gecreëerd over de fiscale status van ZZP’ers. Zo wist u of u belasting en premies moest inhouden op het salaris, of dat de zzp’er dit zelf af zou dragen. Opdrachtgevers werden zo gevrijwaard voor naheffingen van de Belastingdienst ten aanzien van loonbelasting en sociale premies.

Modelovereenkomst 

Met ingang van 1 mei verdwijnt de VAR en treedt de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties in werking. De wetgever wil hiermee schijnzelfstandigheid terugdringen. Voortaan bent u samen met de zzp’er verantwoordelijk om de arbeidsrelatie feitelijk zo vorm te geven dat er geen sprake is van een dienstverband. U kunt hiervoor een modelovereenkomst gebruiken die is goedgekeurd door de Belastingdienst. Op die manier kunt u vooraf zekerheid krijgen over de voorgenomen arbeidsrelatie. Gebruikt u straks een goedgekeurde modelovereenkomst en handelt u er naar? En is de zzp’er echt zelfstandig ondernemer? Dan mag u ervan uitgaan dat de Belastingdienst u geen naheffing stuurt. U heeft uiterlijk tot 1 januari 2017 de tijd om over te gaan op het werken met modelovereenkomsten, tot die tijd geldt een transitieperiode.   

Bekijk voorbeeldovereenkomsten   

HR Advies kan u helpen 

Werkt u in een sector waarin het gebruikelijk is om zzp’ers in te schakelen? Dan kunt u ook zelf een overeenkomst opstellen. HR Advies van PFZW helpt u hier graag bij door te toetsen of deze aan de eisen voldoet. Neem voor meer informatie contact met ons op.  

Ook interessant voor u:

 

Hulp bij uw administratie  

Aanmelden nieuwe medewerker