PFZW wil betaalbare medicijnen

​PFZW wil dat medicijnen betaalbaar zijn voor iedereen. Zodat zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken. Om dit te bereiken gebruiken we onze invloed als belegger in farmaceutische bedrijven. 

PFZW belegt de pensioenpremie van u en uw medewerkers om geld te verdienen voor het pensioen. Als aandeelhouder hebben we invloed. En die gebruiken we ook omdat we geloven dat voor een goede oude dag meer nodig is dan geld alleen.  

Gesprek met medicijnfabrikanten

Met fabrikanten van medicijnen praten we vooral over de toegankelijkheid van medicijnen voor patiënten. Voor sommige belangrijke geneesmiddelen vragen medicijnfabrikanten extreem hoge prijzen. Daardoor hebben niet alle mensen toegang tot deze noodzakelijke medicijnen. Dat is een probleem in ontwikkelingslanden, maar steeds vaker ook in de westerse wereld. Ook in rijke landen wordt steeds vaker scherp gekeken naar de kosten van gezondheidszorg. Te dure medicijnen - bijvoorbeeld voor kankertherapieën - worden door zorgverzekeraars niet meer verstrekt. Terwijl ze wel veel mensen beter kunnen maken. En omdat we in de farmaceutische industrie zo’n 2,5 miljard investeren, worden we als aandeelhouders serieus genomen en willen bedrijven naar ons luisteren.  

Kleine stapjes

PFZW is het eerste pensioenfonds in Nederland dat probeert medicijnfabrikanten op deze manier tot een eerlijker prijs voor medicijnen te bewegen. Dit zijn lange trajecten, met kleine stapjes. Maar soms boeken we duidelijk succes. Zo heeft het bedrijf Novartis, mede op ons aandringen, een programma opgezet in Kenia, Ethiopië en Vietnam om voor 1 dollar per patiënt per maand medicijnen te verstrekken tegen hart- en vaatziekten, diabetes, borstkanker en luchtwegaandoeningen. Dat is goed voor de mensen daar, goed voor het bedrijf, goed voor PFZW als belegger in Novartis. En dus ook goed voor uw pensioen.

Ook interessant voor u:

Wij beleggen duurzaam  

Blog Peter Borgdorff 'De prijs van een pilletje'