Veelgestelde vragen over jaarwerk

Op 1 januari 2017 gaan we voor de gehele sector zorg en welzijn over op de Uniforme Pensioen Aangifte (UPA). Het jaarwerk over 2016 dient u nog wel op de reguliere manier in. Doe dit vóór 1 maart 2017.

Omdat we vanaf 2017 gegevens voor de pensioenopbouw maandelijks ontvangen, moet het jaarwerk van 2016 nog wel op de oude manier worden ingediend. In 2017 is alles geautomatiseerd door de UPA, waardoor er in januari 2018 geen jaarwerk meer nodig is.

Hoe zorgt u voor goed jaarwerk?

​Tips om uw jaarwerk zo goed mogelijk aan te leveren:

1. Zorg voor een correcte berekening van

Hoe u deze gegevens berekent, leest u in de Handleiding aanleveren gegevens.

2. Als u online aanlevert via pfzw.nl/MijnOrganisatie:

 • Bent u klaar met een pagina (toont steeds tien medewerkers)? Vergeet dan niet om de gegevens te controleren en definitief te verzenden (doe dat bij voorkeur op elke pagina).
 • Als u helemaal klaar bent, controleer dan in het Wijzigingenoverzicht of het jaarwerk goed is verwerkt.
 • We hebben een praktische Quick Reference Card waarmee u snel aan de slag kunt met het jaarwerk aanleveren via MijnOrganisatie. Daar staan veel praktische tips in.

3. Zijn er afgewezen wijzigingen? Log in op pfzw.nl/MijnOrganisatie en kies bij onder 'Administratie t/m 2016' voor 'Jaarwerk'.   

4. Controleer achteraf of het jaarwerk voor alle werknemers volledig is doorgegeven. Dit doet u met behulp van het filter op pfzw.nl/MijnOrganisatie onder 'Administratie t/m 2016' bij ‘Jaarwerk’.

5. Lever het jaarwerk van 2016 tijdig aan: vóór 1 maart 2017. 

Lees in de QRC hoe u dit doet.

Bestandsvergelijking

Stuurt u ons ook een bestand voor de jaarlijkse bestandsvergelijking? Dit bestand gebruiken wij voor het onderzoek naar de kwaliteit van de pensioenadministratie. Als uw servicebureau de gegevens centraal aanlevert, hoeft u dit niet te doen.

U kunt het bestand aanleveren via pfzw.nl/MijnOrganisatie:

 • Klik op 'Verstuur bestand'.
 • Kies voor het aanleveren van het bestand de optie 'Bestandsvergelijking'.
 • Selecteer het bestand en klik op 'Verstuur bestand'.

Als u uw jaarwerk online via MijnOrganisatie aanlevert

​U kunt uw jaarwerk over 2016 makkelijk zelf aanleveren via pfzw.nl/MijnOrganisatie. Ga snel aan de slag met behulp van de Quick Reference Card (QRC).

Als u uw jaarwerk via uw salarispakket aanlevert

​U kunt er ook voor kiezen om het jaarwerk aan te leveren via uw salarispakket. Dat is mogelijk als uw pakket een geautomatiseerde aanlevering van mutaties ondersteunt. Bovendien moeten de bestanden voldoen aan bepaalde strikte technische voorwaarden. Neem eventueel contact op met de leverancier van het pakket voor meer informatie.

De bestanden uit het salarispakket kunt u online aanleveren via pfzw.nl/MijnOrganisatie. Meer informatie leest u in de Quick Reference Card (QRC).

  Bestandsvergelijking

Wilt u ons ook een bestand sturen voor de jaarlijkse bestandsvergelijking? Dit bestand gebruiken wij voor het onderzoek naar de kwaliteit van de pensioenadministratie.

Als uw servicebureau of administratiekantoor voor u aanlevert

​Als u uw administratie uitbesteedt, verzorgt uw servicebureau of administratiekantoor ook de centrale aanlevering van uw jaarwerk. U hoeft dan niets te doen. Uiteraard kunt u via pfzw.nl/MijnOrganisatie meekijken of het jaarwerk tijdig en correct is verzonden.

Let op: u blijft zelf verantwoordelijk voor een correcte administratie. Tip uw servicebureau of administratiekantoor dat zij uw jaarwerk over 2016 vóór 1 maart 2017 aanleveren.

Hoe gaat u om met afgewezen wijzigingen?

Na het verzenden van uw jaarwerk controleert u of alle wijzigingen door ons zijn verwerkt. Wat wij niet kunnen verwerken, zetten we opnieuw voor u klaar in het Wijzigingenoverzicht.

U vindt de reden op pfzw.nl/MijnOrganisatie onder 'Administratie t/m 2016', kies voor 'Wijzigingenoverzicht' en vervolgens ‘Afgewezen wijzigingen’. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een wijziging wordt afgewezen. De meeste redenen spreken voor zich. De oplossing is meestal: vul de juiste gegevens in, en bewaar en verstuur de gegevens opnieuw.

Enkele afwijzingen zijn wat ingewikkelder. Lees daar meer over in de Quick Reference Card (QRC).

Hoe controleert u of het jaarwerk compleet is?

Nadat u het jaarwerk heeft aangeleverd, kunt via pfzw.nl/MijnOrganisatie nagaan of het jaarwerk compleet is.

Handel als volgt:

 1. Log in op pfzw.nl/MijnOrganisatie en ga naar 'Administratie t/m 2016' en kies voor ‘Jaarwerk’.
 2. Maak gebruik van het ‘filter’: zet een vinkje bij ‘Jaarwerk nog niet volledig doorgegeven’ en klik op 'Zoek’.
 3. Staan hier nog namen van medewerkers dan moet u voor deze medewerkers nog jaarwerk inleveren. Verschijnt er niets, dan bent u klaar.


Let op:
tijdens de periode van het jaarwerk kan de verwerking door PFZW iets langer duren. Reken dan op enkele dagen extra voordat u alles kunt controleren.