Programma en routebeschrijving thematafel Wim Anker

​De ʼLeren vanʼ-thematafel met Wim Anker vindt donderdag 2 juni 2016 plaats in VRIJ, Landgoed Anckerwaerdt te Culemborg. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Bereikbaarheid met de auto

VRIJ ligt op 10 minuten rijden van de A2 en heeft ruime parkeergelegenheid op eigen terrein. Het adres is: Beusichemsedijk 17, Culemborg. Op de route naar VRIJ komen weleens omleidingen voor. Bekijk daarom voor uw vertrek de routebeschrijving met alternatieve routes.

Bekijk de routebeschrijving

Bereikbaarheid met OV

Komt u met de trein? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar lerenvan@pfzw.nl of bel 06-23627566! We halen u dan op van NS-station Culemborg.

Het programma

14.30 uur: ontvangst met koffie en thee
15.00 uur: workshop 'Ethiek in zorg en welzijn'
15.30 uur: gesprek met Wim Anker
16.30 uur: mini-tafels rondom het thema ethiek 
17.00 uur: netwerkborrel   

Onderwerpen mini-tafels   

Rondom 16.30 uur gaan we in kleinere groepen uiteen om door te praten over een deelonderwerp rondom het thema ethiek. Bij binnenkomst kunt u zich voor een van onderstaande mini-tafels inschrijven:

​Onderwerp ​Tafelleider

​Ethische dillema’s en wetgeving rond een gewenst levenseinde

Wim Anker heeft in zijn werk als advocaat veel te maken met euthanasie en eengewenst levenseinde. Hij gaat met u in gesprek over de ethische grenzen bij euthanasie, hulp bij zelfdoding en voltooid leven.

Wim Anker, strafrechtadvocaat

Ethiek in zorg: waardengeleid handelen, hoe doe je dat?

Zorgorganisaties hebben veelal een visie waarin staat wat zij voor een cliënt of patiënt willen betekenen. Die visie is moreel geladen. Er worden immers, vaak impliciet, waarden nagestreefd. Bijvoorbeeld het centraal stellen van de eigen regie van de cliënt  en diens kwaliteit van leven. Door de waarden in de visie explicieter te maken kunnen ze beter hun werk doen en versterkt worden. Dan wordt zichtbaar waar ze de waarden de aandacht krijgen die ze verdienen en waar ze soms ongemerkt en onbedoeld verwaarloosd worden. Zorgethica Marie-Josée Smits deelt haar ervaring op dit vlak met u.

Marie-Josée Smits, Zorgethica
​Het ethische schemergebied in dagelijkse zorgsituaties
 

Binnen Elver kunnen teams en familie een moreel beraad aanvragen over ethische vragen, zoals vrijheidsbeperking of zorg bij het levenseinde. Geestelijk verzorger Anne Pier van der Meulen en bestuurder Ernst van Drupt gaan met u in gesprek over ethiek in de dagelijkse zorgsituaties.

Ernst van Drumpt (bestuurder) en Anne Pier van der Meulen (geestelijke verzorger), Elver

​Je zult maar de moed hebben om als man in de kinderdagopvang te werken.

Jonge kinderen verkeren veel in omgevingen waar een bovenmatig aantal vrouwen werkzaam zijn. Na Robert M. is het percentage op ‘de groep’ werkende vrouwen in de kinderopvang toegenomen van ca 95% naar 97%. Op de dagopvang weigeren ouders soms hun kind te laten verzorgen door een man. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van het kind?

Peter Notten, Korein Groep
​Leren van Defensie: een methodisch 7 stappenplan voor morele oordeelsvorming
 

Eelke Pol deelt de uitkomsten van een bezoek van Defensie aan Philadelphia. Wat kan zorg en welzijn hiervan leren?

Eelke Pol, Philadelphia

​Ethiek en dilemma’s bij beleggen binnen PFZW

Peter Borgdorff gaat graag met u in gesprek over de ethische dilemma’s die PFZW tegenkomt bij het maken van keuzes bij beleggen. Moet PFZW bijvoorbeeld wel of niet beleggen in de eigen sector?

​Peter Borgdorff, directeur PFZW