Dekkingsgraad februari verder gedaald

De actuele dekkingsgraad van februari 2016 komt bij PFZW uit op 87%. Dit is acht procentpunt lager dan de dekkingsgraad van eind december 2015. De beleidsdekkingsgraad van PFZW was in februari 2016 96%.  

Als de dekkingsgraad zo laag blijft, is er een kans dat PFZW de pensioenen in 2017 moet verlagen. Zowel van gepensioneerden als van de mensen die nu nog werken en pensioen opbouwen. 

Waarom daalt de dekkingsgraad?

Dat de dekkingsgraad zo laag is, komt door de extreem lage rente en de slechte situatie op de financiële markten. Bovendien besloot de Europese Centrale Bank op 10 maart de rente nog verder te verlagen. Dit verslechtert de financiële situatie van pensioenfondsen, ook van PFZW.  

Lage rente

Hoe lager de rente, hoe meer geld wij als pensioenfonds opzij moeten zetten voor het uitbetalen van de pensioenen in de toekomst. Omdat bij een lage rente ook toekomstige rendementen laag moeten worden ingeschat. Met een extreem lage rente zoals nu is geld met geld verdienen erg moeilijk. U merkt dat ook op uw eigen spaarrekening: het levert bijna niets meer op. 

U krijgt nog steeds pensioen 

Hoewel onze dekkingsgraad daalde, is de waarde van onze beleggingen tot en met februari  2016 gestegen van 163,6 miljard naar 167,6 miljard.  En ons jaarlijks gemiddeld rendement is 8,2%. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw pensioen straks verdampt is. Als u stopt met werken, krijgt u nog steeds gemiddeld drie keer uw inleg terug. En dat is aanzienlijk meer dan wanneer u het op een spaarrekening zet.

Lees meer over de dekkingsgraad en de financiële situatie van PFZW