Nederlands pensioenstelsel scoort wereldwijd weer hoog

​Nederland heeft nog steeds het op één na beste pensioenstelsel ter wereld. Dat blijkt uit de Global Pension Index 2017 van adviesbureau Mercer. Op deze lijst staat het Nederlandse stelsel dit jaar opnieuw op plek twee.

Het verschil met nummer één Denemarken is zelfs iets kleiner geworden, ondanks dat beide landen hun zogeheten A-status bij Mercer verloren. Australië staat net zoals vorig jaar op de derde plaats.

De Global Pension Index vergelijkt sinds 2009 de pensioenstelsels van landen over de hele wereld. Dit jaar werd gekeken naar de pensioenstelsels van 30 landen. In de top 10 staan vooral Europese landen. Buiten Europa scoren Australië, Singapore, Canada en Chili het beste. Geen enkel land kreeg dit jaar 80 punten, de score die minimaal nodig is voor de A-status.

Ruimte voor verbetering

De Global Pension Index is gebaseerd op drie elementen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Daarbij worden allerlei onderdelen geanalyseerd, zoals door de overheid gefinancierde pensioenen, zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers. Volgens Mercer is de reden dat Nederland minder goed scoort dan vorig jaar een andere weging van de indicatoren. Zo is dit jaar de reële economische groei toegevoegd. Nederland scoort hier niet maximaal. Om nog een plaats te stijgen, zou het Nederlands pensioenstelsel volgens Mercer baat hebben bij een grotere arbeidsdeelname van ouderen en meer besparingen voor de oude dag.

Bekijk de volledige rapportage