Wat te doen bij ontslag?

Ontslagen worden is altijd ingrijpend. Rob Beumer, pensioenadviseur bij PFZW, spreekt dagelijks mensen die hun baan in de zorg kwijt dreigen te raken. Hij staat hen bij met raad en daad. Waar moet u aan denken bij ontslag? En wat doet PFZW voor u?

4 tips bij ontslag

Het kabinet bezuinigt flink op de zorg. Hierdoor verliezen veel zorgmedewerkers hun baan. Bijna wekelijks kondigen zorgorganisaties ontslagen aan. Pensioenadviseur Rob Beumer heeft de belangrijkste tips bij ontslag voor u op een rij gezet:

1. Kijk wat PFZW voor u kan betekenen

In onze collectieve pensioenregeling is het een en ander geregeld als u wordt ontslagen. U kunt bijvoorbeeld:

  • Bescherming bij verlof en werkloosheid aanvragen. Dit kost u niets. Uw partner heeft dan nog steeds recht op partnerpensioen als u overlijdt. En uw kinderen tot 21 jaar hebben recht op wezenpensioen. U vraagt het aan via dit formulier.
  • Zelf uw pensioen voortzetten. Na ontslag bouwt u geen pensioen meer op bij PFZW. Maar u kunt op eigen kosten zelf pensioen blijven opbouwen bij PFZW. Dit heet vrijwillige voortzetting.
  • Eerder met pensioen gaan. Afhankelijk van uw leeftijd is dat al mogelijk vanaf 55 jaar. Een pensioenadviseur kan voor u uitzoeken of dat een verstandige keus is. Daarnaast kunt u ook zelf kijken wat er voor u mogelijk is. Ga hiervoor naar MijnPFZW.

2. Vraag aan uw werkgever wat hij voor u kan doen

Bij ontslag kan het zijn dat uw werkgever wachtgeld betaalt als aanvulling op een WW-uitkering. Of de werkgever betaalt een deel van de pensioenpremie door. Of dat het geval is, hangt af van de situatie en het sociaal plan. Grote werkgevers die veel mensen tegelijk ontslaan, organiseren vaak informatiebijeenkomsten. Daar kan een pensioenadviseur van PFZW u informatie en advies komen geven.

3. Let op uw rechten en plichten bij WW

De meeste mensen krijgen gelukkig na hun ontslag een WW-uitkering. Als u WW krijgt, is het belangrijk om te letten op de rechten en plichten die daarbij horen. UWV informeert u daarover, maar voor de zekerheid wijzen we mensen daar ook nog eens op. U moet bijvoorbeeld solliciteren en uw inkomsten opgeven. Ook kunt u niet zomaar op vakantie gaan zonder dat eerst te melden.

4. Kijk op pfzw.nl

Krijgt u te maken met ontslag? Kijk dan bij Wat doe ik bij... Ontslag. Nadat u eerst een paar korte vragen over uw situatie heeft beantwoord, komt u direct bij de informatie die voor u belangrijk is. En kijk ook eens in de handige Denkhulp bij ontslag.