Peter Borgdorff zegt in het interview: “Er wordt nu acht jaar gepraat over het nieuwe pensioencontract. De gemiddelde deelnemer in Nederland is de weg echt kwijt. Die snapt niet meer waarom pensioenfondsen niet indexeren, terwijl ze nog nooit zoveel geld hebben gehad als ze op dit moment hebben. De werkelijkheid is dat wij nog steeds in een contract zitten, waarbij wij onze deelnemer niet meer kunnen uitleggen hoe het zit.” 

Waarom duurt het zo lang voor er een akkoord is?

PFZW vindt dat de onderhandelaars van de vakbonden, werkgevers en politiek de pensioendiscussie veel te groot hebben gemaakt. Onderwerpen als de AOW-leeftijd, de zware beroepen en zzp’ers zijn er ook aan toegevoegd en daardoor wordt het steeds moeilijker om tot een akkoord te komen. Borgdorff geeft aan dat wat PFZW betreft dat iets is wat apart geregeld moet worden. “Wij vinden het onverantwoord om mensen zo lang in onzekerheid te laten. Wat ons betreft nemen de partijen het akkoord zoals het vorig jaar bekend werd als uitgangspunt, worden de puntjes op de i gezet en dan gaan we dat gewoon doen. Dat is niet zo ingewikkeld."

Hoe moet het nieuwe stelsel eruit zien?

"Wat PFZW betreft wordt het een pensioen zonder garantie, waarin fondsen eerder de pensioenen kunnen verhogen, maar ook sneller de pensioenen verlagen als het economisch tegen zit. Daar hoort een stabiele rekenrente bij, die hebben we nu niet. En we moeten eerlijk zijn: we kunnen dan heus niet meteen indexeren. Maar als we de afspraak maken dat we boven een dekkingsgraad van 100% mogen indexeren en niet pas boven 110%, dan kunnen we wel eerder de pensioenen verhogen."