Tweede Kamer akkoord met voorstel minister Koolmees

25-11-2019 | Op 21 november heeft de Tweede Kamer met minister Koolmees gedebatteerd over zijn tijdelijke regeling om het verlagen van de pensioen te voorkomen. De coalitie, GroenLinks en de PvdA zijn blij met de oplossing. Minister Koolmees wil op uiterlijk 15 december duidelijkheid geven over wat de regeling precies betekent voor de pensioenen.

De tijdelijke regeling houdt in dat pensioenfondsen komend jaar geen verlaging hoeven door te voeren als zij op 31 december 2019 een dekkingsgraad van minimaal 90% hebben. De grens van 90% is gekozen omdat die aansluit bij het pensioenakkoord. In het debat werd ook benadrukt dat het belangrijk is om het nieuwe pensioenakkoord snel maar secuur uit te werken.  

Kans op verlaging pensioen in 2020 een stuk kleiner geworden

19-11-2019 | De afgelopen tijd was de kans op een verlaging van de pensioenen in 2020 erg groot. Minister Koolmees schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij maatregelen zal nemen om pensioenverlagingen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit betekent dat PFZW de pensioenen volgend jaar waarschijnlijk niet hoeft te verlagen.

Eerder nieuws:

Miljoenennota

In de miljoenennota 2020 is opgenomen dat het er voor het kabinet nu op aankomt om het pensioenakkoord uit te werken samen met sociale partners. Het kabinet wil begin 2021 de wet- en regelgeving die nodig is voor de vernieuwing van het pensioenstelsel indienen bij de Tweede Kamer. Zo kan het nieuwe wettelijke en fiscale kader per 2022 in werking treden. Een eventuele transitieperiode en aandacht voor de implementatie komen niet aan bod in de miljoenennota.

Vormgeving van het nieuwe pensioenstelsel

Er is een stuurgroep gestart die op basis van het pensioenakkoord gaat bedenken hoe het nieuwe pensioenstelsel er in Nederland uit komt te zien. Wat ons betreft wordt dit een pensioen dat mee kan bewegen met de economie: als het goed gaat moeten pensioen meteen mee kunnen stijgen, als het slecht gaat dalen de pensioenen. Daarbij wil PFZW dat wel als deelnemers samen de risico's blij​ven delen.