Onze cookies helpen

Wij helpen u graag met uw pensioen. Met cookies kunnen wij dat nog beter doen door de website voor u persoonlijk in te richten. Daarmee vindt u sneller wat u zoekt. Wilt u dat?

Leg me meer uit

Actuele financiële situatie

Laatst bijgewerkt op 14 september 2020

De invloed van het coronavirus

Ook als pensioenfonds hebben we last van het virus. Dat heeft vooral te maken met de economische onrust, zoals u waarschijnlijk heeft gehoord. Het effect op de economie zien we terug in onze dekkingsgraad. Hoe dit precies werkt, leggen we u graag uit.

Jort Kelder sprak voor AXA Investment Managers met de directeur van PFZW, Peter Borgdorff, over de impact van corona op traditioneel beleggen en hoe bedrijven hiermee omgaan.

Kans op verlagen in 2021

Pensioenfondsen met een actuele dekkingsgraad hoger dan 90% hoeven niet te verlagen in 2021. Dit maakt ook voor PFZW de kans op verlagen in 2021 kleiner. Maar we moeten realistisch zijn, er is nog steeds kans dat PFZW op 31 december 2020 een dekkingsgraad heeft die lager is dan 90%.

Wat betekent verlagen voor u?

Als PFZW de pensioenen in 2021 moet verlagen, heeft dat gevolgen voor iedereen die pensioen opbouwt of gepensioneerd is.

Veelgestelde vragen over verlagen

Geldt verlagen ook voor partnerpensioen, wezenpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen?

Ja, dit geldt voor alle pensioenen. Alle pensioenen worden met hetzelfde percentage verlaagd.​

Heeft PFZW de pensioenen al eens moeten verlagen?

Gelukkig hebben we de pensioenen nog nooit hoeven verlagen. Maar als de lage rentestand niet verbetert in 2020 is de kans daarop nog steeds aanwezig in 2021. Dit geldt ook voor veel andere pensioenfondsen.

Waarom staan sommige fondsen er beter voor dan PFZW?

De verschillen tussen de fondsen hebben een aantal oorzaken.

Dit heeft onder andere te maken met:

  • de hoogte van de premie die u betaalt
  • de gemiddelde leeftijd van de deelnemers (hoe jonger, hoe meer invloed de rente heeft, dus hoe lager de dekkingsgraad)
  • de hoogte van de bescherming van het fonds tegen het dalen (en stijgen) van de rente

In zijn blog schrijft directeur van PFZW, Peter Borgdorff, hier meer over.
Lees het blog

Meer over verlagen