U kunt niet uw hele opgebouwde pensioen in een keer opnemen. Het gaat om maximaal 10% van het pensioen dat u dan opneemt. Minder mag ook. Als u een bedrag ineens opneemt, gaat wel uw maandelijkse pensioen omlaag. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat het voor iedereen persoonlijk betekent. We kunnen nog geen berekeningen maken of voorbeeldbedragen noemen.

Bedrag ineens en de Belastingdienst

Als u een bedrag ineens opneemt kan dat gevolgen hebben voor uw belastingaangifte. En ook voor eventuele toeslagen die u krijgt, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Wat de gevolgen zijn hangt onder meer af van de hoogte van het bedrag dat u opneemt. Ook uw persoonlijke situatie speelt een rol.

U mag met het geld doen wat u wilt

Als u met pensioen gaat, kunt u kiezen voor een bedrag ineens. En wat u ermee doet? U mag zelf weten waaraan u het geld uitgeeft.

Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag in 1 keer

Stopt u met werken voordat uw AOW ingaat? Bij PFZW kunt u dan kiezen voor een hoger pensioen tot aan uw AOW-leeftijd. Als u dat wilt, kunt u niet ook nog kiezen voor een bedrag ineens. Die combinatie is volgens de wet niet mogelijk.