Feit 1: Het pensioen wat u nu opbouwt, is en blijft van u

Wat u en uw werkgever nu aan pensioenpremie inleggen, ontvangt u later. Niet, zoals veel mensen denken, de gepensioneerden van nu. PFZW belegt het geld dat jullie samen elke maand aan premie betalen. Dit doen wij zoveel mogelijk in duurzame bedrijven en projecten. Tegen de tijd dat u met pensioen gaat, is de inleg naar verwachting 3 tot 4 keer hoger geworden dan het bedrag dat is ingelegd. In de pensioenpot voor de huidige gepensioneerden zit voldoende geld om hun pensioen nu uit te betalen. Wel zijn er steeds strengere (overheids)regels. Door de lage dekkingsgraad* mogen de pensioenuitkeringen van de huidige gepensioneerden niet worden verhoogd. Dit om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende geld in de kas zit, zodat u en anderen die nu pensioen opbouwen later ook een goed pensioen krijgen.

*De dekkingsgraad laat zien of PFZW genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter de financiële situatie.

Feit 2: U ontvangt veel meer pensioen dan u zelf opbouwt

Met de extreem lage rente van vandaag, staan de pensioenen onder druk. Ze kunnen al jaren niet meer meegroeien met de stijgende prijzen. Ook is er nog de kans dat we de pensioenen moeten verlagen. Toch krijgt u zelfs onder deze omstandigheden uw ingelegde premie nog steeds ruim twee tot drie keer terugbetaald. Dat weet bijna niemand, blijkt uit recent onderzoek dat we deden onder 1.500 mensen.  Het tegendeel is waar: u krijgt ruim meer terug dan u inlegt. 

Uw pensioen is goed geregeld

Om het vertrouwen in pensioen te versterken, komen we begin volgend jaar met nieuwe informatie voor iedereen die pensioen bij ons opbouwt. Op MijnPFZW is dan precies te zien wat u zelf, samen met uw werkgever, aan premie heeft betaald én hoeveel wij er voor u hebben bijverdiend door uw premie te beleggen. We hopen dat daarmee duidelijker wordt dat een pensioen dat je samen regelt, een goede deal is. En dat er ook straks voor iedereen pensioen is.  

Uw geld laten we groeien

Dat doen we door het te beleggen. Beleggen in een wereld in grote verandering en met grote onzekerheden is de komende jaren een flinke uitdaging. De verwachting is dat in de jaren die voor ons liggen de rendementen lager zullen zijn dan we de afgelopen jaren gewend waren. 

We gaan daarom meer beleggen in zaken die een feitelijke impact hebben op een betere wereld, én een goed rendement opleveren. We gaan dat de komende jaren ook nóg beter dan voorheen meten. Zodat we weten wat werkt.

Wilt u meer weten over hoe we dat doen? U leest erover in onze beknopte verhalen over beleggen in een goed klimaat, de energietransitie, en goede gezondheidszorg. U ziet daar hoe we zorgen dat u veel meer dan uw inleg terugkrijgt. In euro’s, én in maatschappelijk rendement.

Influencer Renée van Porterenee

Renée ging van tienduizenden euro's in de schulden, naar 100.000 euro op de bank. Alleen door haar money mindset te veranderen. Daarover blogt zij.

In samenwerking met PFZW schrijft zij drie blogs, met als doel feitelijke te onderbouwen misvattingen over pensioenen de wereld uit te helpen. Zodat we uiteindelijk ons pensioen beter snappen en weten hoe we er nu en straks financieel voorstaan. 

Leg ik meer geld in voor mijn pensioen dan ik eruit krijg?

De eerste blog gaat over het idee dat veel mensen hebben dat ze meer geld inleggen dan ze aan pensioen ontvangen. Porterenee heeft dit uitgezocht. Benieuwd wat haar bevindingen zijn?

Bestaat pensioen straks voor mij nog wel?

Als u straks bijna 70 jaar bent en met pensioen wilt, bestaan pensioenen dan nog wel? Die vraag hebben veel jongere mensen. Porterenee zocht het uit. Benieuwd naar haar tweede blog?