Aanvullen van uw ouderdomspensioen

Onderzoek wat voor u mogelijk is

Om uw ouderdomspensioen aan te vullen, heeft u enkele mogelijkheden.

1. Partnerpensioen inruilen

Sinds 2006 bouwt u gedeeltelijk pensioen voor een partner op dat hij of zij krijgt als u overlijdt. Dit noemen wij partnerpensioen. Ook als u geen partner heeft of u een partner heeft met een eigen inkomen. Als u eerder met pensioen wilt, kunt u dit partnerpensioen ruilen voor extra ouderdomspensioen. Hierdoor wordt uw partnerpensioen wél lager.

Lees meer over partnerpensioen inruilen

2. Flexpensioen gebruiken

Heeft u Flexpensioen opgebouwd? Dan wordt dit op uw 60e omgezet in ouderdomspensioen, tenzij u aangeeft dat u dit niet wilt.

Lees meer over Flexpensioen

3. Kiezen voor eerst meer pensioen, daarna minder

U ontvangt u elke maand evenveel pensioen. Maar u kunt er ook voor kiezen om eerst een tijdje een hoger pensioen te krijgen, daarna gevolgd door een lager pensioen. Of net omgekeerd.

U kunt eenmalig de keuze maken of u eerst een hoger en daarna een lager pensioen wilt ontvangen of andersom. U bepaalt zelf op welke datum de hoogte van uw pensioen verandert, zolang deze datum maar binnen tien jaar na de AOW-leeftijd ligt. 

Aan de slag met uw pensioen

Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden met Mijn pensioenplan door met uw DigiD in te loggen op MijnPFZW.

 

Naar Mijn pensioenplan

 

Let op!

De Belastingdienst heeft grenzen gesteld aan de keuzes, zo is er een bedrag dat u minimaal moet en maximaal mag ontvangen.