Ouderdomspensioen

Alles over het ouderdomspensioen bij PFZW

Als u straks stopt met werken, heeft u ook een inkomen nodig. Naast uw AOW van de overheid, heeft u in de sector zorg en welzijn bij PFZW pensioen opgebouwd. Dit samen is dus uw inkomen voor later.

U beslist zelf wanneer uw pensioen van PFZW ingaat. Dit mag voor op of na uw AOW-leeftijd. Wat voor u mogelijk is, hangt af van de hoogte van uw pensioen. Bent u benieuwd wat u aan pensioen kunt verwachten? Log dan in op MijnPFZW met uw DigiD.

Bekijk hoeveel pensioen u heeft opgebouwd

Waarop is uw pensioen gebaseerd?

De hoogte van het ouderdomspensioen is gebaseerd op het salaris dat u gemiddeld verdiende toen u pensioen bij PFZW opbouwde. Dit noemen we de middelloonregeling.

Betaling van uw pensioen

Als u niets wijzigt, krijgt u het ouderdomspensioen vanaf uw AOW-leeftijd zolang als u leeft. Het ouderdomspensioen wordt elke maand aan u overgemaakt. U krijgt ook vakantiegeld. Dit reserveren we voor u en krijgt u altijd in mei. Het stopt op de laatste dag van de maand waarin u overlijdt.

Bekijk op welke leeftijd uw AOW ingaat

Keuzes in het ouderdomspensioen

Binnen het ouderdomspensioen kunt u drie keuzes maken, zodat het pensioen beter past bij uw situatie.

  1. Vervroegen of uitstellen van uw ouderdomspensioen
  2. Eerst meer, dan minder ouderdomspensioen. Of andersom.
  3. Hoger ouderdomspensioen door ruilen van partnerpensioen of Flexpensioen

Bekijk hier de keuzes

 

Hoe vraagt u het aan?

Als u er niet voor kiest eerder met pensioen te gaan, ontvangt u zes maanden voor uw AOW ingaat een brief van ons. Daarin staat wat u moet doen om uw ouderdomspensioen aan te vragen. 

Wilt u eerder met pensioen? Ga dan naar Met pensioen gaan​. Hier leest u na het beantwoorden van enkele vragen wat u doet als u eerder wilt stoppen met werken.

Heeft u weinig pensioen opgebouwd?

Hoeveel pensioen u precies heeft opgebouwd ziet u in MijnPFZW. Is uw ouderdomspensioen lager dan een bepaald bedrag, dan kunt u dit ook in één keer ontvangen.

Kijk wat de voorwaarden zijn om uw pensioen af te kopen

Uitkering ineens na overlijden 

Als u overlijdt tijdens uw ouderdomspensioen hebben uw partner en uw kinderen tot 21 jaar recht op een uitkering ineens.

Lees wat een uitkering ineens is