Afstand doen van bijzonder partnerpensioen

Uw ex-partner ontvangt bijzonder partnerpensioen wanneer u overlijdt. Dit is alleen het deel partnerpensioen dat u opbouwde tijdens uw relatie. Uw ex-partner kan hier afstand van doen, bijvoorbeeld zodat uw eventuele nieuwe partner dit deel kan ontvangen.


Dit kan op verschillende manieren:

  • Door dit aan het begin van uw relatie op te nemen in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of de samenlevingsovereenkomst.
  • Door dit aan het eind van de relatie op te nemen in het gewaarmerkte echtscheidingsconvenant of een losse (afzonderlijke) overeenkomst van PFZW.  

Het document waarin u het afstand doen bevestigd, moet door u beiden ondertekend zijn.

Ook binnen drie maanden na uw overlijden kan uw ex-partner het bijzonder partnerpensioen overdragen aan uw huidige partner of een andere ex-partner. Zij moeten dit samen via een notaris regelen.

Download de overeenkomst 'afstand bijzonder partnerpensioen' 

Wat gebeurt er daarna met het bijzonder partnerpensioen?

Als uw ex-partner afstand doet van zijn/haar recht op bijzonder partnerpensioen (op het deel dat u tijdens uw relatie opbouwde), dan gaat dit naar uw eventuele eerstvolgende partner. Dit wordt voor hem of haar door ons bewaard. Voor u met pensioen gaat kunt u ervoor kiezen om het partnerpensioen in te ruilen voor meer ouderdomspensioen.

Lees meer over scheiden en uit elkaar gaan