Vrijwillige voortzetting

Bouw uw pensioen op eigen kosten verder op

Komt u in een situatie waarbij u geen pensioen meer opbouwt? Dan kunt u ervoor kiezen om de pensioenopbouw vrijwillig voort te zetten. U betaalt dan zelf de premie voor uw pensioen aan PFZW en u blijft ​ouderdomspensioen en partnerpensioen opbouwen. ​Waar normaal gesproken u en uw werkgever de premie samen betalen, doet u dat met vrijwillig voortzetten zelf.


Vrijwillig voortzetten is niet verplicht, het is uw eigen keuze. Het voordeel is dat u toch nog pensioen opbouwt en dus meer zekerheid heeft voor later. Een nadeel kan zijn dat het lastiger is om de volledige premie zelf te betalen, dan wanneer u dat samen met uw werkgever doet. Soms komt het voor dat de werkgever toch mee blijft betalen aan de vrijwillige voortzetting. Dit staat in uw cao, of u maakt hier aparte afspraken over.


In welke situaties kunt u vrijwillig voortzetten
?

Selecteer uw situatie voor meer informatie:

Vrijwillige voortzetting moet u binnen 9 maanden aanvragen, nadat uw verlof, ontslag of ziekte is ingegaan.

Hoe hoog is de premie?

Hoe hoog de premie is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Met onderstaande rekenhulp krijgt u snel een indicatie van welk bedrag per maand u betaalt om uw pensioen vrijwillig voort te zetten. Ook rekent u uit wat het u uiteindelijk aan extra pensioen per jaar oplevert. U logt in met uw DigiD.

Gebruik de rekenhulp

​​​​​​​​​​​