Als u werkt bouwt u pensioen op

Uw pensioen hangt af van uw salaris

Hoeveel pensioen u opbouwt, hangt samen met de hoogte van uw salaris. Meer salaris, betekent meer pensioen.

 

Als u werkt, bouwt u pensioen op. Tenminste, als uw werkgever een pensioenregeling voor u heeft geregeld. Gelukkig geldt dat in Nederland voor de meeste werknemers. Werknemers uit de sector zorg en welzijn nemen gezamenlijk deel aan een pensioenregeling, die van Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

 

Meer of minder werken voor uw pensioen

Uw salaris en het pensioen dat u opbouwt, hangen nauw met elkaar samen. Als u bijvoorbeeld besluit om parttime te gaan werken, gaat u ook minder pensioen opbouwen.
 

Andersom geldt hetzelfde. Werkte u eerst 24 uur per week en nu 36 uur, dan bouwt u nu ook anderhalf keer zoveel pensioen op als daarvoor.

 

Het is goed om bij veranderingen in uw leven te kijken naar de gevolgen voor uw pensioen. Die kunnen best ingrijpend zijn. Als u tijdig weet hoe uw pensioen ervoor staat, heeft u ook de tijd om maatregelen te treffen, als u dat nodig vindt.​

 

Maximaal salaris voor pensioenopbouw

De regering heeft sinds 1 januari 2015 de pensioenopbouw beperkt. Is uw fulltime salaris in 2019 hoger dan € 107.593 bruto per jaar? Dan bouwt u boven dit bedrag geen pensioen op. U betaalt hier ook geen premie voor. Dit geldt voor het ouderdomspensioen, het partnerpensioen en het wezenpensioen.

Voor arbeidsongeschiktheidspensioen geldt geen maximale opbouw tot € 107.593. Als u dus arbeidsongeschikt raakt, blijft uw arbeidsongeschiktheidspensioen gebaseerd op uw volledige salaris.

Voorbeeld

Werkt u 50% en is uw fulltime salaris € 125.000? Dan bouwt u pensioen op over 50% van € 107.593 en is uw arbeidsongeschiktheidspensioen verzekerd voor 50% van € 125.000.

 
​​