Belastingaangifte

Waar vindt u uw online jaaropgave?

Als u pensioen ontvangt, krijgt u elk jaar een jaaropgave. Deze heeft u nodig voor uw belastingaangifte. Daarnaast kan het zijn dat u voor uw belastingaangifte uw pensioenaangroei nodig heeft (ook wel factor A genoemd).

Jaaropgave

In de jaaropgave staat hoeveel pensioen u in het afgelopen jaar heeft ontvangen. Verder vindt u in dit overzicht van uw pensioenuitkering(en) alle gegevens die u nodig heeft voor uw belastingaangifte.

Waar vind ik dit?

Om het u makkelijk te maken, hebben wij wat u van ons nodig heeft voor uw belastingaangifte op een pagina geplaatst in MijnPFZW. Log in met uw DigiD.

 ​

 Naar belastingaangifte

 

Pensioenaangroei

De pensioenaangroei (factor A) is het bedrag waarmee uw opgebouwde pensioen is toegenomen in een kalenderjaar. U heeft de pensioenaangroei nodig om te bepalen hoeveel fiscale ruimte u heeft voor de aftrek van lijfrentepremies. Voor de belastingaangifte over 2018 gebruikt u de pensioenaangroei van 2017.

Wanneer krijg ik mijn jaaropgave?

De jaaropgave sturen wij een keer per jaar. Eind januari hebben we u een e-mail gestuurd dat u de jaaropgave in MijnPFZW kunt bekijken. Heeft u aangegeven dat u pensioeninformatie per post wilt ontvangen? Dan heeft u uw jaaropgave begin februari (ook) per post ontvangen.

 

Veelgestelde vragen en tips

Wat heb ik nodig uit mijn jaaropgave voor mijn belastingaangifte?

Voor de aangifte Inkomstenbelasting zijn van belang: loon, loonbelasting/volksverzekeringen, ingehouden loonheffing en de ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet. Wanneer u de aangifte heeft gedownload waarin de gegevens al vooraf zijn ingevuld, adviseren wij u deze goed te controleren met de gegevens in onze jaaropgave. 

Hoe verwerk ik mijn jaargegevens in mijn belastingaangifte?

U vult deze gegevens in bij uw inkomensgegevens die vallen in Box 1.

 

Een korte uitleg van de begrippen op uw jaaropgave

U kunt een naheffing krijgen

​Wanneer u pensioen ontvangt, krijgt u ook te maken met een andere manier van belasting betalen. Het is goed hierbij stil te staan, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Lees meer over belastingen en pensioen

 

Let op!

  • De jaaropgave is niet hetzelfde als het Pensioenoverzicht.
  • U kunt een naheffing krijgen. Wanneer u pensioen ontvangt, krijgt u ook te maken met een andere manier van belasting betalen. 
    Lees meer over belasting en pensioen
​​​​