Eerder met pensioen en werken?

Regels voor werken naast uw pensioen

Wilt u eerder met pensioen (vervroegd ouderdomspensioen) en daarnaast volledig blijven werken? Dan mag dit vanaf 5 jaar voor uw AOW ingaat. Wilt u tussen uw 55e en 5 jaar voordat uw AOW ingaat pensioen opnemen? Dan kan dat alleen voor het gedeelte dat u stopt met werken.

Voor het gedeelte dat u uw pensioen laat ingaan, mag u niet meer gaan werken. Hiervoor ondertekent u een verklaring over werk en pensioen, die ook wel intentieverklaring wordt genoemd. Daarmee geeft u aan dat u stopt met werken en niet weer meer gaat werken.

Een voorbeeld

Stel, u werkt nu 40 uur en u bereikt uw AOW-leeftijd over meer dan vijf jaar. U wilt eerder met pensioen en daarnaast blijven werken, bijvoorbeeld 20 uur. Dan kunt u 20 uur per week met vervroegd pensioen en de andere 20 uur blijven werken. U kunt ook kiezen voor een ander aantal uren. Tijdens de 20 uur dat u werkt, bent u dan niet met (vervroegd) pensioen.

Eerder dan 5 jaar voor uw AOW met pensioen

Als u eerder dan 5 jaar voor uw AOW met pensioen wilt, loopt u het risico dat u minder of geen pensioen heeft tussen uw AOW-leeftijd zoals die nu bekend is en uw echte AOW-leeftijd. U kunt er dan voor kiezen niet het maximale pensioen op te nemen. Hierdoor houdt u pensioen over om in dit geval op te nemen. U vindt uw geschatte AOW-leeftijd op de website van de SVB.