“De financiële gezondheid van PFZW is in het eerste kwartaal van dit jaar licht verbeterd, mede dankzij een rendement op onze beleggingen van 1,6%. Dit terwijl de financiële markten de afgelopen maanden opnieuw onrustig waren door omvallende banken in de Verenigde Staten en een Zwitserse bank die op het nippertje werd gered. De stabiele dekkingsgraad is goed nieuws voor onze deelnemers, zeker nadat we het afgelopen half jaar de pensioenen tweemaal hebben verhoogd. Maar helaas zien we dat veel van onze deelnemers als gevolg van de sterk gestegen kosten in financiële moeilijkheden komen. We deden daar onderzoek naar in onze eigen sector zorg en welzijn. 

Ondertussen kijken we hoopvol naar Den Haag, waar de Eerste Kamer streeft naar stemming over de Wet toekomst pensioenen in mei. De Eerste Kamer en kabinet houden het tempo dus vast, zonder de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen. Senatoren hebben veel vragen gesteld en dat is logisch gezien de belangen die met de besluitvorming gemoeid zijn. Wij gaan, samen met onze sociale partners, verder met de voorbereidingen van onze transitie naar een nieuw stelsel.”  

Joanne Kellermann
Bestuursvoorzitter van PFZW

Resultaten eerste kwartaal 2023

  • Beleidsdekkingsgraad: 112,6%
  • Actuele dekkingsgraad: 109,5%
  • Belegd vermogen: € 221,5 miljard
  • Rendement 2023 eerste kwartaal: 1,6%
  • Rendement 2023 YTD: 1,6%


    De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het eerste kwartaal 2023 gestegen van 109,2% naar 109,5%. De beleidsdekkingsgraad is gestegen van 111,6% naar 112,6%. De stijging van de dekkingsgraad werd met name veroorzaakt door het behaalde rendement. Met de beleggingen behaalde PFZW een kwartaalrendement van 1,6%. Het totaal belegd vermogen is daarmee in het eerste kwartaal gestegen van € 217,6 miljard naar € 221,5 miljard.

Archief kwartaalberichten