De commissie bewaakt de bestuurlijke processen en governance van PFZW, is het eerste aanspreekpunt voor stakeholders en zij houdt toezicht op de aansturing van het bestuursbureau.
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is een stichting. Wij zijn opgericht door de sociale partners uit de sector zorg en welzijn. PFZW heeft een pensioenraad, een bestuur met verschillende bestuurscommissies en een bestuursbureau.
Omdat pensioen niet de reden mocht zijn waarom iemand voor een bepaalde werkgever in de zorg koos, werd er één pensioenregeling voor het personeel van alle particuliere verplegingsinrichtingen opgericht. Zo ontstond op 19 juni 1969 PGGM (Pensioenfonds voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen). In 2008 werd het fonds gesplitst in een pensioenfonds en uitvoeringsorganisatie onder de namen PFZW en PGGM.
Sinds collega’s van zorg en welzijn het voor elkaar kregen om een pensioenregeling speciaal voor de sector zorg en welzijn op te zetten, zijn ziekenhuizen en verpleeghuizen verplicht het pensioen van hun werknemers onder te brengen bij PFZW. Sindsdien sloten steeds meer sectoren zich bij ons aan, waaronder jeugdzorg, kinderopvang, gehandicaptenzorg, sportbonden, tandtechniek en toneel en dans.
Om eerlijk te zorgen voor de belangen van iedereen die bij ons is aangesloten, is er een gedragscode opgesteld. In deze gedragscode staan onder andere algemene gedragsregels voor alle personen die op een of andere manier voor het fonds werken.
PFZW heeft een bestuur met tien leden, plus een onafhankelijke voorzitter. Vijf vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties uit de sector, vier vertegenwoordigers van werknemersorganisaties uit de sector en één lid na rechtstreekse verkiezing door de pensioengerechtigden van PFZW. Deze vertegenwoordiger namens pensioengerechtigden maakt deel uit van de werknemersdelegatie. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor het pensioenfonds en de uitvoering van de pensioenregeling.
Om voldoende bestuurlijke en strategische focus te kunnen houden, delegeert het bestuur specifieke taken aan het bestuursbureau en vijf bestuurscommissies.
Het bestuur van PFZW laat zich ondersteunen door het bestuursbureau. Bijvoorbeeld bij beleidsvorming en door de uitbesteding aan uitvoeringsorganisatie PGGM.
De commissie bewaakt de bestuurlijke processen en governance van PFZW, is het eerste aanspreekpunt voor stakeholders en zij houdt toezicht op de aansturing van het bestuursbureau.
De commissie zorgt voor een uitgebalanceerd marktbeleid en aanbod van (pensioen)producten, services en bijbehorende communicatie richting deelnemers, werkgevers en sociale partners.
De commissie is hoedster van een kwalitatief goed en duurzaam beleggingsbeleid en zij ziet toe op juiste uitvoering van dat beleid.
De commissie draagt zorg voor integraal risicomanagement, uitbesteding en het jaarwerkproces.
De commissie draagt zorg voor een totaaloverzicht van beide zijden van de balans met het oog op het verschaffen van inzicht in evenwichtigheid: verplichtingen en assets (de financiële opzet van het fonds).De commissie draagt zorg voor een totaaloverzicht van beide zijden van de balans met het oog op het verschaffen van inzicht in evenwichtigheid: verplichtingen en assets (de financiële opzet van het fonds).
De raad van toezicht houdt toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken bij het pensioenfonds. Het bestuur benoemt de raad van toezicht.
De pensioenraad vertegenwoordigt de belangen van de 2,9 miljoen werknemers, werkgevers en gepensioneerden bij PFZW. De raad adviseert het bestuur over beleid en de gevolgen daarvan voor deelnemers.
De Pensioentafel Zorg en Welzijn (PTZW) is een zelfstandig en onafhankelijk overlegplatform. De PTZW is ingesteld om de pensioenregeling die valt onder de verplichtstelling voor Zorg en Welzijn vast te stellen en/of te wijzigen. De PTZW verstrekt de opdracht tot uitvoering van de pensioenovereenkomst aan het bestuur van het pensioenfonds.
Is er een geschil over een bestuursbesluit tussen werkgevers en PFZW? Dan doet de commissie van beroep daarover uitspraak.
Bent u als instelling verplicht aangesloten bij PFZW en wilt u in aanmerking komen voor vrijstelling? Dan kunt u terecht bij de commissie van bezwaar.