Bent u op zoek naar informatie over de jaarlijkse belastingaangifte?

Mogelijke naheffing inkomstenbelasting

Hoe hoger uw totale inkomen, hoe meer inkomstenbelasting u betaalt. Dit kent u waarschijnlijk van de jaren dat u werkte. Als u 1 werkgever en dus ook 1 inkomstenbron heeft, betaalt deze ene werkgever ook uw salaris aan u uit. De werkgever houdt hiermee vanzelf rekening met de belastingschijf waar uw inkomen in valt. En dus ook met hoeveel belasting u moet betalen.  

Als u pensioen én AOW ontvangt, krijgt u door 2 verschillende instanties uitbetaald. Dit is ook het geval als u minder bent gaan werken door deels vervroegd pensioen op te nemen, dan krijgt u uitbetaald door uw werkgever én uw pensioenuitvoerder. Ontvangt u pensioen van meerdere pensioenfondsen, dan zijn dat ook weer allemaal verschillende instanties die u betalen.

Afhankelijk van uw verzamelinkomen

De meeste instanties houden automatisch rekening met de laagste belastingschijf. Maar als u al uw inkomens bij elkaar optelt, kan het zijn dat (een deel van) uw verzamelinkomen in een hogere belastingschijf valt. De Belastingdienst houdt alleen rekening met uw verzamelinkomen.  

Voorbeeld  

  • U ontvangt AOW van € 10.000 bruto per jaar.
  • U ontvangt een pensioen van PFZW van € 11.000 bruto per jaar.
  • U ontvangt een pensioen van een ander pensioenfonds van € 7.000 bruto per jaar.
  • Uw verzamelinkomen is € 28.000 bruto per jaar.
Los van elkaar zijn dit allemaal bedragen die in de 1e belastingschijf vallen en wordt dus het laagste belastingtarief berekend bij het uitbetalen. Maar, als u deze bedragen bij elkaar optelt, komt u uit op een verzamelinkomen van € 28.000 bruto per jaar. Het inkomen tot € 20.711 wordt in schijf 1 belast. Het inkomen daarboven valt in schijf 2, met een hoger belastingtarief dan schijf 1. Hierdoor moet u meer belasting betalen dan er al is ingehouden door de instanties. U heeft dus te weinig belasting betaald en krijgt daarom een naheffing van de Belastingdienst. Hiermee betaalt u het verschil alsnog.
 
Meer informatie over de verschillende schijven vindt u op de website van de Belastingdienst.

Eerder weten wat u kunt verwachten?

U kunt bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. Hiermee ziet u of u belasting moet bijbetalen en kunt u dat ook meteen al doen. Op die manier wordt u niet verrast met een (groot) bedrag dat u in 1 keer aan de Belastingdienst moet terugbetalen. U vraagt de voorlopige aanslag aan op de website van de Belastingdienst

Loonheffingskorting

Loonheffingskorting is een korting op uw inkomstenbelasting, waardoor u dus minder belasting hoeft te betalen. U kunt loonheffingskorting laten toepassen op 1 inkomstenbron. Dit kan uw AOW zijn, of uw pensioen. U kunt hierin zelf een keuze maken.

Let op: de loonheffingskorting wordt automatisch op uw AOW toegepast. Dus als u loonheffingskorting op uw pensioen wil ontvangen, moet u de korting op uw AOW laten stopzetten. Doet u dit niet, dan moet u de te veel ontvangen korting achteraf terugbetalen aan de Belastingdienst.   

Op welke inkomstenbron u de loonheffingskorting het beste kunt toepassen, hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeur. U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen nergens loonheffingskorting toe te passen. U ontvangt dan netto een lager inkomen per maand, maar de kans op een naheffing van de Belastingdienst is dan kleiner. Er is dan ook een kans dat u juist geld van de Belastingdienst terugkrijgt.   

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vindt u meer informatie en hulp bij het maken van uw keuze.

Ouderenkorting

Ouderenkorting is een korting van € 1.622 op de inkomstenbelasting, waardoor u dus minder belasting hoeft te betalen. U heeft hier recht op als u de AOW-leeftijd heeft, op 31 december van het jaar waarover u belastingaangifte doet. Uw inkomen moet ook lager zijn dan € 37.372 bruto per jaar (in 2020).

Lag uw verzamelinkomen in 2019 boven € 37.372? Dan ontvangt u in 2020 minder ouderenkorting en in sommige gevallen niets.

De korting wordt automatisch toegepast als u belastingaangifte doet. Lees meer over ouderenkorting op de website van de Belastingdienst. ​​​​​​​​