Belastingaangifte en jaaropgave

Om belastingaangifte te doen heeft u uw jaaropgave nodig. Deze staat voor u klaar in MijnPFZW. Daarnaast heeft u soms uw pensioenaangroei (factor A) nodig. U vindt uw jaaropgave en pensioenaangroei in MijnPFZW op de pagina ‘Uw belastingaangifte’. Log via de knop in met uw DigiD.

Wat heeft u nodig bij uw belastingaangifte?

Uw jaaropgave

Hierin staat hoeveel pensioen u in het afgelopen jaar heeft ontvangen. U vindt uw jaaropgave vanaf eind januari in MijnPFZW. Heeft u aangegeven dat u pensioeninformatie per post wilt ontvangen? Dan krijgt u uw jaaropgave begin februari (ook) per post.

Pensioenaangroei (factor A)

Misschien heeft u ook uw pensioenaangroei nodig. Dit is het bedrag waarmee uw opgebouwde pensioen is toegenomen in een kalenderjaar. U heeft de pensioenaangroei nodig om te bepalen hoeveel fiscale ruimte u heeft voor de aftrek van lijfrentepremies. Voor de belastingaangifte over 2023 gebruikt u de pensioenaangroei over 2023. Deze vindt u terug op uw pensioenoverzicht.

Veelgestelde vragen en tips

Voor de aangifte inkomstenbelasting zijn van belang:

  • loon
  • loonbelasting/volksverzekeringen
  • ingehouden loonheffing
  • ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet. 

Wanneer u de aangifte heeft gedownload waarin de gegevens al vooraf zijn ingevuld, adviseren wij u deze goed te controleren met de gegevens in onze jaaropgave.

Op uw jaaropgave staan veel verschillende begrippen. We leggen deze graag aan u uit. 

​Wanneer u pensioen ontvangt, krijgt u ook te maken met een andere manier van belasting betalen. Het is goed om hierbij stil te staan, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Was deze informatie nuttig voor u?