Wat is bedrag ineens?

Als u met pensioen gaat, kunt u ervoor kiezen een deel van uw opgebouwde pensioen in een keer te laten betalen. Dat noemen we bedrag ineens.

U kunt niet uw hele opgebouwde pensioen in 1 keer opnemen. Het gaat om maximaal 10% van het pensioen dat u dan opneemt. Minder mag ook. Als u een bedrag ineens opneemt, gaat wel uw maandelijkse pensioen omlaag. 

We kunnen nog geen bedragen noemen

Als de wetgeving en inhoud definitief zijn vastgesteld, kunt u ook bij PFZW een bedrag in 1 keer opnemen. Op dit moment kunnen we nog geen berekeningen maken of voorbeeldbedragen noemen. Daarom kunnen we nog niet zeggen wat het voor u persoonlijk betekent. 

Bedrag ineens en de Belastingdienst

Als u een bedrag ineens opneemt kan dat gevolgen hebben voor uw belastingaangifte. En ook voor eventuele toeslagen die u krijgt, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Wat de gevolgen zijn hangt onder meer af van de hoogte van het bedrag dat u opneemt. Ook uw persoonlijke situatie speelt een rol.

U mag met het geld doen wat u wilt

Als u met pensioen gaat, kunt u kiezen voor een bedrag ineens. En wat u ermee doet? U mag zelf weten waaraan u het geld uitgeeft.

Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag in 1 keer

Stopt u met werken voordat uw AOW ingaat? Bij PFZW kunt u dan kiezen voor een hoger pensioen tot aan uw AOW-leeftijd. Als u dat wilt, kunt u niet ook nog kiezen voor een bedrag ineens. Die combinatie is volgens de wet niet mogelijk.