Een bedrag ineens opnemen?

In de nieuwe wet staat de mogelijkheid om een bedrag ineens op te nemen als u met pensioen gaat. De wet is alleen nog niet officieel goedgekeurd en het is nog onzeker of 'bedrag ineens' zal worden ingevoerd. De ingangsdatum is namelijk al meerdere keren uitgesteld en binnenkort spreekt de Tweede Kamer hier weer over. We houden u via deze pagina van de ontwikkelingen op de hoogte. 

Wat is 'bedrag ineens'?

Als de wet doorgaat kunt u als u met pensioen gaat, ervoor kiezen een deel van uw opgebouwde pensioen in een keer te laten betalen. Dat noemen we bedrag ineens.

U kunt niet uw hele opgebouwde pensioen in 1 keer opnemen. Het gaat om maximaal 10% van het pensioen dat u dan opneemt. Minder mag ook. Als u een bedrag ineens opneemt, gaat wel uw maandelijkse pensioen omlaag. 

We kunnen nog geen bedragen noemen

Zolang de wetgeving en inhoud nog niet definitief zijn vastgesteld kunnen we nog geen berekeningen maken of voorbeeldbedragen noemen. Daarom kunnen we nog niet zeggen wat het voor u persoonlijk betekent. U mag zelf weten waaraan u het geld uitgeeft.

Een bedrag ineens en de Belastingdienst

Als u een bedrag ineens opneemt kan dat gevolgen hebben voor uw belastingaangifte. En ook voor eventuele toeslagen die u krijgt, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Wat de gevolgen zijn hangt onder meer af van de hoogte van het bedrag dat u opneemt. Ook uw persoonlijke situatie speelt een rol.

Kiezen voor hogere uitkering

Stopt u met werken voordat uw AOW ingaat? En wilt u een hoger pensioen tot aan uw AOW-leeftijd? Dan heeft PFZW een alternatief voor u als 'bedrag ineens' niet doorgaat. U kunt eerst een hoger pensioen ontvangen en daarna de rest van uw leven een lager pensioen. Deze keuze kunt u overigens ook maken als u met pensioen gaat op het moment dat u ook uw AOW ontvangt. Andersom kan ook: eerst een lager pensioen en daarna een hoger pensioen. In de pensioenplanner op MijnPFZW kunt u al uw mogelijkheden bekijken.