Startleeftijd pensioen opbouwen verandert voor veel pensioenfondsen

01-12-2023 | Per 1 januari 2024 gaat er voor de meeste pensioenfondsen iets veranderen. De toetredingsleeftijd wordt namelijk verlaagd van 21 naar 18 jaar. Dat betekent dat mensen eerder pensioen op kunnen gaan bouwen. Bij PFZW blijft de toetredingsleeftijd 15 jaar.

Toetredingsleeftijd bij PFZW blijft 15 jaar

De Wet toekomst pensioenen is op 1 juli 2023 ingegaan. Dat betekent dat er nieuwe regels zijn voor pensioen. De komende jaren krijgen pensioenfondsen de tijd om de nieuwe regels toe te passen. Volgens de wet moet dit uiterlijk op 1 januari 2028 gebeurd zijn. PFZW streeft ernaar om op 1 januari 2026 klaar te zijn. Een van de zaken die voor de meeste pensioenfondsen gaat veranderen is de toetredingsleeftijd. Die gaat van 21 naar 18 jaar.

De toetredingsleeftijd is de leeftijd waarop iemand mag beginnen met pensioen opbouwen. Bij PFZW ligt deze leeftijd wat lager dan bij de meeste andere pensioenfondsen: 15 jaar. Dit komt omdat sommige mensen al op relatief jonge leeftijd in de zorg gaan werken. 

Nieuwe regels voor pensioen, wat betekent dit voor u?

Op onze pagina over het nieuwe pensioenstelsel leest u wat de nieuwe regels voor pensioen voor u betekenen en wat er voor u gaat veranderen. Ook vindt u hier de veelgestelde vragen, een tijdlijn met de belangrijkste stappen en het laatste nieuws over de nieuwe regels voor pensioen.