Minder werken? Wat betekent dat voor uw pensioen?

07-11-2023 | Voor zeven op de tien mensen die onlangs minder zijn gaan werken is het niet duidelijk wat voor effect dat heeft op hun pensioen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken onder ruim 1500 werkende Nederlanders.

Veel mensen werken in deeltijd

Bijna de helft (45%) van alle werkenden in Nederland werkt in deeltijd: minder dan 35 uur per week. In de zorgsector ligt dit percentage nog hoger: ongeveer 75%. Minder uren werken heeft ook gevolgen voor uw pensioen.

In Nederland bouwen vrouwen 40% minder pensioen op

Vooral vrouwen kiezen ervoor om gedurende hun loopbaan minder te gaan werken. Dat is ook in de cijfers terug te zien: 28 procent van de mannen werkt deeltijd. Bij vrouwen ligt dit percentage op 66%. Daardoor bouwen vrouwen veel minder pensioen op dan mannen: 40%. In andere landen is dit verschil kleiner. Nederland staat hiermee op de tweede plek als het gaat om pensioenverschillen tussen mannen en vrouwen. Alleen op Cyprus is het verschil nog groter.

Veranderingen in uw leven kunnen invloed hebben op uw pensioen

Uw pensioen ontvangt u pas rond uw AOW-leeftijd. Dat betekent niet dat u tot die tijd niet met pensioen bezig hoeft te zijn. Het is juist verstandig om zo vroeg mogelijk te weten hoe uw pensioen ervoor staat. 

banners pensioenfabels V04