Nederland heeft weer het beste pensioen van de wereld

17-10-2023 | Onderzoeksbureau Mercer heeft bekendgemaakt dat Nederland het land is waar mensen op het beste pensioen kunnen rekenen. Verder staan IJsland en Denemarken in de top 3. Mercer vergelijkt pensioensystemen wereldwijd op doeltreffendheid, duurzaamheid en integriteit. 

Nederland beter dan andere landen

Nederland past op dit moment het pensioenstelsel aan. PFZW wil graag per 1 januari 2026 de nieuwe regels voor pensioen hebben doorgevoerd. Toch stelt het rapport van Mercer dat de nieuwe Nederlandse regels voor pensioen nog steeds goed uit de verf zullen komen in deze wereldranglijst. Verder spreken de onderzoekers hun zorg uit over de toekomst van pensioen in veel landen. Ten eerste omdat er steeds meer gepensioneerden zijn dan jongeren. Ook hebben ouderen last van de stijgende prijzen en komen in veel landen niet rond van hun pensioen.  

Verplicht sparen

Daar heeft juist Nederland zich goed tegen beschermd door al tientallen jaren werknemers in veel sectoren verplicht te laten sparen voor pensioen. Er wordt relatief veel pensioengeld gespaard en mensen beginnen (verplicht) al jong met pensioen opbouwen. Ook zijn er duidelijke wetten en is er goed toezicht waardoor het pensioen van goede kwaliteit is.