PFZW levert met Alpha Trains 31 duurzame batterijtreinen voor metropoolregio Berlijn

24-01-2022 | Alpha Trains, een leasemaatschappij voor passagierstreinen en locomotieven waarin PFZW een belang heeft, heeft een contract gesloten voor de levering van 31 batterijtreinen. Hiermee wordt  treinverkeer tussen Berlijn en de Poolse grens verduurzaamd. 

Het betreft een leasecontract met Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) waardoor NEB vanaf 2024 zijn dieseltreinen voor personenvervoer op dit traject kan vervangen. PFZW en de andere aandeelhouders van Alpha Trains zien dit als een belangrijke bijdrage aan de verdere verduurzaming van het treinverkeer in Europa. PGGM Infrastructure Fund investeert namens PFZW in het duurzame treinverkeer.

Door deze batterijtreinen wordt jaarlijks naar verwachting 4,4 miljoen liter diesel bespaard. Dit vertaalt zich in een CO2-reductie van 11.000 ton per jaar, gelijk aan het jaarlijkse verbruik van ruim 16.000 Nederlandse huishoudens.

Beleggen in lange termijn klimaatoplossingen
Erik van de Brake, Head of Infrastructure at PGGM: “Dit is een heel goed voorbeeld hoe de pensioenpremies de groeiende vraag naar duurzaam transport in Europa kan ondersteunen. Het past bovendien erg goed in de ambitie van PGGM om te beleggen in klimaatoplossingen die op de lange termijn bijdragen aan een fossielvrije wereld. Alpha Trains heeft een sterke focus op ESG en zal een van de belangrijkste spelers blijven op de Europese markt voor treinmaterieel als wegbereider van het concept van duurzame mobiliteit.”

Alpha trains
Met activiteiten in meer dan 17 Europese landen is Alpha Trains de marktleider in het leasen van passagierstreinen en locomotieven op het Europese vasteland. De vloot bestaat uit ongeveer 900 passagierstreinen en locomotieven. Het grootste deel van de vloot is elektrisch. Hierdoor is Alpha Trains marktleider in de transitie naar schone energie in het Europese spoor.