PFZW roept Nike op om rechten werknemers te respecteren

28-09-2023  | Wanneer we onze deelnemers vragen wat ze belangrijk vinden bij duurzaam beleggen worden mensenrechten het vaakst genoemd. Een van de onderdelen van het mensenrechtenbeleid van PFZW zijn de rechten van werknemers.

 

Doorbetaling salaris bij toeleveranciers Nike
Nike maakt en verkoopt wereldwijd sportkleding en spoort in hun campagnes klanten aan om gezond te leven.  Maar hoe zit het met het welzijn van de werknemers van toeleveranciers die Nike's producten maken? Zowel Ramatex als Hong Seng Knitting, - beide leveranciers van Nike - hebben lonen aan medewerkers niet volledig betaald. Dit komt neer op 2,2 miljoen dollar aan salaris voor meer dan 4.500 kledingarbeiders in Cambodja en Thailand.

Onze betrokkenheid bij Nike
Als belegger in Nike trekt PFZW zich het lot van kwetsbare medewerkers bij toeleveranciers van Nike aan. We gebruiken onze invloed om ​​Nike te bewegen om de rechten van werknemers in de toeleveringsketen te verbeteren.  Al in 2018 tekende de Nederlandse pensioensector een overeenkomst over verantwoord ondernemen waar wordt verwezen naar de richtlijnen van de Verenigde Naties op het vlak van mensenrechten. Dit vormt de basis van onze richtlijnen op het vlak van mensenrechten.

De afgelopen twee jaar hebben we samen met andere investeerders aan Nike gevraagd om de inkomsten van werknemers naar een beter niveau te brengen. En nu hebben we Nike via een brief aan de hoogste baas opgeroepen om verantwoordelijkheid te nemen en de volledige betaling van achterstallige salarissen aan werknemers te regelen. Omdat het respecteren van mensenrechten van het grootste belang is bij het garanderen van een verantwoorde productie van sportkleding die we allemaal dragen. Daarom hebben we Nike ook gevraagd om een uitgebreide rapportage hoe het bedrijf zijn mensenrechtenverplichtingen nakomt.