Daling verzuim onder zorgmedewerkers zet door

31-10-2023 | De verzuimdaling onder zorgmedewerkers zet ook door in het derde kwartaal. Eerder bleek al dat in het eerste en tweede kwartaal van 2023 het verzuim lager was dan in dezelfde periode in 2022. Dat is nu ook het geval in het derde kwartaal (-6,4%). 

Verzuim in derde kwartaal van 7,3% naar 6,9%

Uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Vernet blijkt dat het verzuimpercentage over het derde kwartaal van 2023 (6,9%) met 6,4% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2022 (7,3%). In het eerste kwartaal was er nog sprake van een daling van 11%, gevolgd door een daling van ruim 7% in het tweede kwartaal. 

31% daling kortdurend verzuim

In alle duurklassen, op één na, is er sprake van een daling. Het kortdurend verzuim (1 – 14 dagen) daalde met maar liefst 31%. Een uitzondering is het extra lang verzuim (langer dan 1 jaar): hier is sprake van een stijging van 12%. 

“We zijn ontzettend blij dat de dalende trend in verzuim onder zorgmedewerkers doorzet”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. “Op de eerste plaats voor de medewerkers. Minder verzuim betekent immers dat het beter gaat met hen. Dit is ook goed nieuws voor zorgorganisaties. Zij kunnen hun medewerkers meer inzetten en hebben daarnaast ook lagere verzuimkosten.”  

Samenwerking PFZW, PGGM en Vernet

De dienstverlening van Vernet is onderdeel van een gezamenlijke inspanning van PGGM en PFZW om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn. 

verzuimQ3