McDonald's stemt ermee in beleid op waterschaarste te ontwikkelen

21-05-2024 | Als wereldwijde belegger hebben we invloed. Invloed die we bijvoorbeeld inzetten om bedrijven te stimuleren schoner te produceren. Of om ze aan te spreken op hun beleid als ze in onze ogen onvoldoende rekening houden met de natuur en biodiversiteit. En gelukkig zien we resultaat.

Gesprekken met impact

In 2019 zijn we in samenwerking met NGO’s en andere beleggers gestart met gesprekken met McDonald’s. Gericht op het duurzaamheidsbeleid van fastfoodbedrijven. De afgelopen jaren zagen we duidelijk vooruitgang op het gebied van het klimaatbeleid en het verhogen van de klimaatdoelstellingen. We hebben hen ook veel gesproken over het beheer van water-gerelateerde risico’s en waren niet tevreden met de vooruitgang op dit gebied.

Oproep om waterverbruik te verminderen

Vooral in gebieden waar water schaars is, is het belangrijk dat ook bedrijven zorgen dat waterzekerheid goed gewaarborgd wordt en dat de kwaliteit van water op peil blijft. Bij McDonald's was daar weinig aandacht voor en werden daar te weinig maatregelen voor genomen.  
 
Daarom dienden we eind 2023 samen met drie andere aandeelhouders een voorstel in om doelen te stellen voor het verminderen van het waterverbruik. Zowel binnen McDonald’s zelf als bij bedrijven waarvan McDonald's bijvoorbeeld vlees en andere producten koopt.

Gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe strategie

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 bereikten we een overeenkomst met McDonald's om dit voorstel in te trekken. In ruil hiervoor gaat McDonald's een strategie ontwikkelen om de gevolgen voor de kwaliteit en beschikbaarheid van in gebieden waar water schaars is aan te pakken. Dit gaat ze doen met de steun van de aandeelhouders die het voorstel indienden.

We waarderen de bereidheid van McDonald's om tijdens dit proces samen te werken en om dit belangrijke onderwerp aan te pakken. Een stap in de goede richting voor PFZW en andere aandeelhouders die McDonald's blijven stimuleren om meer aandacht te besteden aan mens en natuur. En een mooi voorbeeld hoe onze invloed als aandeelhouder kan bijdragen aan het behoud van natuur en biodiversiteit.

Lees hier meer over hoe PFZW als actief aandeelhouder bijdraagt aan een goed pensioen in een leefbare wereld. 

Wat zijn NGO's?

NGO's (niet-overheidsorganisaties) zijn organisaties die zich, zonder invloed van de overheid, inzetten voor bijvoorbeeld milieubescherming, gezondheid, ontwikkelingswerk en mensenrechten.