PGGM, APG en Noors oliefonds sluiten aan bij net-zero initiatief voor vastgoedsector

24-01-2022 | PGGM heeft zich met pensioenbelegger APG en het Noorse staatsfonds verbonden aan een initiatief met als doel de CO2-uitstoot van de vastgoedsector in lijn te brengen met de doelstelling uit het Parijs-klimaatakkoord.

Het Science-Based Targets initiative (SBTi), een ngo die bedrijven helpt bij het vaststellen van CO2-reductiedoelen, en de Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM) willen vastgoedbeleggers helpen wetenschappelijk gevalideerde ‘net zero’ doelstellingen voor hun portefeuilles te formuleren en te implementeren. Hun initiatief hiertoe wordt ondersteund door APG en PGGM alsmede het Noorse oliefonds.

Bereiken van nulemissies

CRREM, een organisatie die vastgoedbeleggers helpt klimaatrisico's in hun portefeuilles in kaart te brengen en financieel wordt ondersteund door onder meer de Europese Unie en de twee Nederlandse pensioenbeleggers, en het SBTi zijn van plan in april met hun eerste tijdspaden te komen voor het bereiken van nulemissies.

Klimaatramp afwenden

“De wetenschap is duidelijk hierover: we moeten in 2030 de emissies gehalveerd hebben en voor 2050 CO2-neutraal zijn als we een klimaatramp willen afwenden’, aldus Karl Downey, technische manager bij het SBTi. ‘Dit is alleen mogelijk als het aantal bedrijven met wetenschappelijk gevalideerde reductiedoelstellingen exponentieel groeit, waaronder ook bedrijven in de bouwsector.’

Expertgroepen

Als onderdeel van hun samenwerking zetten CRREM en SBTi twee expertgroepen op, met vertegenwoordigers uit de private sector, maatschappelijke organisaties, beleggers, beleidsmakers en academici.

Bron: Pensioen Pro/IPE