Fossiele energiebedrijven moeten zich binden aan ‘Parijs’

16-02-2022 | We stappen uit beleggingen in de fossiele energiesector, tenzij deze bedrijven bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde. Dat heeft het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) besloten. Dit betekent dat we stoppen met beleggen in ondernemingen in de fossiele energiesector die zich niet houden aan het Klimaatakkoord van Parijs en de aanscherping van de klimaattop COP26. 

Voorzitter Joanne Kellermann: “Het bestuur van PFZW voelt een grote verantwoordelijkheid voor een goed pensioen voor onze bijna 3 miljoen deelnemers. En om tegelijkertijd bij te dragen aan een leefbare wereld. Dit doen wij vanuit de overtuiging dat duurzaam beleggen een goed rendement oplevert én risico’s vermindert." 

We maken ons zorgen over het klimaat

We hebben als pensioenfonds al een duurzaam beleggingsbeleid waarmee we beleggen in ondernemingen die bijdragen aan een meer leefbare wereld. Bijvoorbeeld bedrijven die water zuiveren of windmolens maken. Daarnaast verkopen we steeds meer belangen in bedrijven die niet snel genoeg hun vervuiling (zoals CO2) verminderen. Zo hebben we de afgelopen 5 jaar de CO2-voetafdruk in onze aandelenbeleggingen gehalveerd.

We maken ons zorgen over het klimaat, dus het moet wat ons betreft nog sneller. Joanne Kellermann: “Daarom willen we dat ondernemingen in de fossiele energiesector eraan bijdragen dat de opwarming van de aarde niet boven de 1,5 graden Celsius uitkomt. Dit gaan we ook controleren. En als die bedrijven dan geen plan hebben om voldoende ‘schoon’ te worden, dan verkopen we de aandelen. In 2024 willen we alleen nog in energiebedrijven beleggen die voldoen aan wat er in het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken."

Steenkool en teerzand

We beleggen al bijna niet meer in steenkool en teerzand, maar we worden nog strenger. Belangen in ondernemingen die meer dan 5% omzet hebben door productie van steenkool of meer dan 1% omzet van teerzand, worden verkocht. Eerder lag de grens bij 30% (steenkool) en 10% (teerzand). Ook deze nieuwe stap past in onze lange historie van duurzaam beleggen en bij de voorkeuren van de mensen die bij ons pensioen opbouwen.’’

We luisteren naar u

We vinden het belangrijk te weten wat u vindt van ons beleid. We doen binnenkort opnieuw onderzoek naar de mening van onze pensioendeelnemers over onze beleggingen. Voor de zomer laten we weten, wat daaruit is gekomen.

In ons persbericht leest u meer over dit onderwerp.