Met water groen gas maken uit afval

13-02-2023 | We weten dat veel mensen die bij ons pensioen opbouwen ook graag willen dat we de premies duurzaam beleggen. Vooral als dit betekent dat daardoor klimaatverandering wordt tegengegaan. Daarom zijn we trots op onze belegging in SCW. 

Dit Alkmaarse bedrijf heeft de eerste fabriek ter wereld die met water op hoge druk en hoge temperatuur afval omzet in groen gas. Dit gas is geschikt voor huishoudelijk gebruik en de industrie. De eerste kubieke meters zijn deze week rechtstreeks aan het landelijke gasnetwerk geleverd. Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, bezocht SCW Systems, om dit heuglijke feit te vieren.

Dirk Schoenmaker, bestuurslid van Pensioenfonds Zorg en Welzijn: ‘PGGM is in 2018 als eerste grote externe belegger via onze uitvoeringsorganisatie PGGM, de samenwerking aangegaan in SCW Systems. Dit is een zeer innovatieve onderneming en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van ons land. We zijn trots te beleggen in een bedrijf waar echte klimaatimpact wordt gemaakt. Tegelijk biedt het PFZW een goed rendement op lange termijn en dat draagt weer bij aan een goed pensioen voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt of van pensioen geniet.’

Hoe werkt het?
Na jaren van experimenteren en opschalen is het SCW Systems gelukt op industriële schaal groen gas te produceren. Dit gebeurt met een unieke innovatie, namelijk de zogenaamde: ‘superkritische watervergassing’. Hierbij wordt afval in water - onder hoge druk en bij hoge temperaturen – afgebroken en omgezet in bruikbare grondstoffen, zoals groen gas en waterstof. Dit gas kan bijvoorbeeld zomers worden opgeslagen en in de winter gebruikt om huizen mee te verwarmen. En het mooie is dat moeilijk afbreekbaar afval, zoals plastic, kan worden hergebruikt. En er ontstaat groen gas dat fossiel aardgas vervangt.