PFZW getroffen door datalek bij softwareleverancier

04-04-2023 | Vorige week informeerden wij u dat PFZW op 30 maart 2023 bericht heeft ontvangen over een datalek bij een softwareleverancier van een onderzoeksbureau waarmee wij werken. Het bleek om hetzelfde softwarebedrijf te gaan waar ook veel andere bedrijven recent door zijn getroffen, zoals u misschien in het nieuws heeft gehoord.

Het is nog steeds niet duidelijk of er persoonsgegevens van onze deelnemers zijn uitgelekt. Het gaat in deze situatie om achternaam, e-mailadres, leeftijd en geslacht en dus niet om financiële gegevens of wachtwoorden. Deze gegevens hebben wij aan een onderzoeksbureau ter beschikking gesteld om twee lezersonderzoeken uit te voeren. In totaal zijn ca. 95.000 deelnemers voor dit lezersonderzoek uitgenodigd.

Het onderzoeksbureau dat met de gehackte software werkt, heeft direct maatregelen getroffen om het lek te dichten en om herhaling te voorkomen. Wij vinden het heel vervelend dat dit is gebeurd. Als u tot de groep mensen behoort waarvan de genoemde persoonsgegevens mogelijk zijn uitgelekt, krijgt u daar op 4 april via e-mail bericht over.

Extra voorzichtig!
Ook al weten we niet zeker of de gegevens van PFZW zijn gehackt, toch willen we u graag waarschuwen voor zogenaamde phishing-berichten of verdachte telefoontjes. Vaak worden daarin persoonlijke gegevens gebruikt, zodat het bericht of telefoontje vertrouwd overkomt. Wees daarom extra alert de komende tijd. PFZW zal nooit per WhatsApp of sms contact met u zoeken, of u op die manier vragen een betaling te doen.

Meer weten over phishing, privacy en veilig internetten? Kijk op deze speciale website van de overheid: www.veiliginternetten.nl.