PFZW heeft 114 olie- en gasondernemingen verkocht

01-11-2022 | Om te zorgen dat de wereld leefbaar blijft moeten we ons allemaal inspannen. Als pensioenfonds doen we dit door alle fossiele bedrijven waar we belangen in hebben te verkopen als ze niet genoeg hun best doen om te verduurzamen.

Daarom hebben we onlangs 114 ondernemingen uit deze sector verkocht. Omdat ze nog geen plannen hadden om minder CO2 uit te gaan stoten. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met bedrijven zoals Shell en BP over hun klimaatambities. In 2024 beleggen we alleen nog in fossiele bedrijven die helemaal voldoen aan wat er in het Klimaatakkoord in Parijs is afgesproken en ook doelstellingen hebben voor de korte en middellange termijn. 

Hoe pakken we dit aan?

We oefenen druk uit op de fossiele bedrijven waar we in beleggen, door in gesprek te gaan en de bedrijven deadlines te geven. Ook stemmen we bij aandeelhoudersvergaderingen en stemmen we mee met voorstellen van bijvoorbeeld Follow This. De bedrijven die niet voldoende stappen nemen om in lijn te komen met het Klimaatakkoord van Parijs, verkopen we. 

De vorderingen zijn te volgen op onze website.

Wat doen we hierna?

We hebben nu 114 ondernemingen, die geen CO2-verminderingsdoelen hebben, verkocht. Zij hadden bij verkoop een waarde van circa 470 miljoen euro. We kijken nu welke bedrijven zich willen binden aan het Klimaatakkoord en een bijdrage leveren aan het niet verder opwarmen van de aarde. In 2023 verkopen we de achterblijvers.

Daarnaast zijn we met 13 grote fossiele bedrijven, zoals Shell, in gesprek om hun bedrijfsvoering af te stemmen op het Klimaatakkoord van Parijs: dat betekent 100% klimaatneutraal in 2050.