Steeds meer mensen krijgen geen volledige AOW

17-08-2023 | Uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijkt dat steeds meer mensen geen volledige AOW-uitkering krijgen. AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen vanuit de overheid. Van alle 3,6 miljoen AOW-gerechtigden ontving in het afgelopen kwartaal 19% geen maximale uitkering. De gekorte AOW-uitkeringen stijgen al jaren relatief sneller dan de volledige AOW-uitkeringen.

Buitenland
Mensen die geen volledige AOW-uitkering ontvangen, hebben tijdelijk in het buitenland gewoond of kwamen pas op latere leeftijd naar Nederland. Voor ieder jaar dat er niet in Nederland gewoond of gewerkt is, wordt de AOW-uitkering met 2% gekort. U bouwt een volledige AOW-uitkering op als u in de 50 jaar voordat uw AOW-uitkering ingaat in Nederland heeft gewoond.

Ruim 677.000 mensen kregen het afgelopen kwartaal een gekorte AOW-uitkering. Gemiddeld werd hun AOW-uitkering gekort met 43%. Bijna de helft (46%) van ouderen die geen maximale AOW-uitkering krijgt, woont in het buitenland.

Pensioen van PFZW is anders dan AOW
Goed om te weten: pensioen dat u ontvangt vanuit de AOW is anders dan pensioen van PFZW. Benieuwd hoe dat zit? Bekijk dan onderstaand filmpje of lees er meer over op deze pagina.