Veel zorg- en welzijnsmedewerkers met geldzorgen

06-03-2023 | Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien medewerkers zich zorgen maken over hun eigen financiële situaties. Werkgevers willen helpen, maar weten vaak niet hoe zij dit moeten doen. 

Jacqueline Joppe, bestuurslid van pensioenfonds PFZW en tot voor kort bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen en John Bos, voorzitter Raad van Bestuur Woonzorg Flevoland en lid Coöperatiebestuur PGGM, bespreken in de podcast Voorzorg hoe een werkgever dit tijdig kan signaleren en hoe een werkgever hierbij kan helpen. De podcast is gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie.

Hoger salaris niet de oplossing
Ongeveer 200.000 werknemers hebben veel zorgen. Dit aantal blijft groeien door de hoge inflatie.

Volgens John Bos, voorzitter raad van bestuur bij Woonzorg Flevoland, is het terecht dat het salaris omhoog moet. Maar een hoger salaris alleen is niet de oplossing. Het is ook belangrijk dat er balans komt in de inkomsten en uitgaven en dat mensen financieel fit zijn.

Minder schaamte
Er zijn meerdere oplossingen: budgetcoaches of informatie met bijvoorbeeld tips over specifieke situaties. John Bos is naar zijn personeel open over de zorgen binnen de organisatie zodat er vrij gesproken kan worden over geldzorgen. Mensen zien financiën als een privé onderwerp. Toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan.