Overlijden

Bij een overlijden komt er veel op u af. Naast het verdriet moeten er ook zaken geregeld worden. Daarmee proberen we u zo goed mogelijk te helpen. Op deze pagina leest u wat er in uw situatie geldt en wat u nog moet doen.

Overlijden goed geregeld: wat u moet weten

Het is belangrijk om te weten wat er met uw pensioen gebeurt als u komt te overlijden. Bent u benieuwd wat dit betekent voor uw nabestaanden? En wat er voor hen geregeld is? Lees dan verder.

Wat is er geregeld voor mijn partner?

Uw partner kan recht hebben op partnerpensioen. Deze maandelijkse uitkering start op de eerste dag van de maand na uw overlijden en keren we levenslang uit. Als uw partner recht heeft op het pensioen, ontvangt hij of zij automatisch een aanvraagformulier. Op MijnPFZW kunt u zien hoeveel partnerpensioen u heeft opgebouwd.

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, krijgen wij dit automatisch door van de gemeente. Heeft u een notarieel samenlevingscontract? Meld uw partner dan zelf bij ons aan

Wat is er geregeld voor mijn kinderen?

Kinderen jonger dan 21 jaar kunnen recht hebben op wezenpensioen. Deze maandelijkse uitkering start op de eerste dag van de maand na uw overlijden. U hoeft niet aan ons door te geven dat u zelf kinderen heeft. Wij krijgen dit door van de gemeente. Op MijnPFZW kunt u zien hoeveel wezenpensioen u heeft opgebouwd.

Wat is er nog meer geregeld?

Als u pensioen ontvangt, betalen we tot en met het einde van de maand van overlijden. Als er nog vakantiegeld is gereserveerd, betalen we dit binnen 2 weken na het overlijden uit. Het pensioen en het vakantiegeld, storten we op het rekeningnummer waarop u uw pensioen ontving.

Uitkering ineens

Na uw overlijden maken we deze eenmalige uitkering over als u ouderdomspensioen, Flexpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen ontving. Op deze uitkering wordt geen loonheffing ingehouden, waardoor het nettobedrag gelijk is aan het brutobedrag. We maken het bedrag over aan uw huidige partner. Heeft u geen partner? Dan ontvangen uw kinderen jonger dan 21 jaar de uitkering. De uitkering bedraagt:

  • 3 keer het brutomaandbedrag van de uitkering ouderdoms- of Flexpensioen.
  • 2 keer het brutomaandbedrag van de uitkering bij arbeidsongeschiktheidspensioen.

Jaaropgave

Wij leggen een overlijden vast in onze systemen. Na 2 tot 3 maanden maken we automatisch een jaaropgave aan en sturen die naar uw laatst bekende adres. In januari van het volgende jaar maken we geen nieuwe jaaropgave meer aan.

Correspondentieadres wijzigen

Wilt u dat uw post naar iemand anders gaat? Wijzig dan uw correspondentieadres. Dit kan prettig zijn als u zich in de laatste fase van het leven bevindt en iemand anders de praktische zaken voor u regelt. U past het postadres eenvoudig aan op de profielpagina van MijnPFZW.

Wat gebeurt er met mijn pensioen bij overlijden?

Wanneer u komt te overlijden, ontvangt uw partner een deel van uw pensioen. Dit heet partnerpensioen. Als u met pensioen gaat, moet u een keuze maken over de hoogte van het partnerpensioen. Heeft u geen partner? Dan gebruiken we zoveel mogelijk partnerpensioen voor een hoger pensioen voor uzelf.

Het bedrag aan partnerpensioen wijzigen

  • U kunt ervoor kiezen het partnerpensioen te verhogen. Uw partner ontvangt dan meer partnerpensioen wanneer u komt te overlijden. Uw eigen pensioen wordt dan minder. 
  • U kunt ervoor kiezen uw eigen pensioen te verhogen. Uw partner ontvangt dan minder partnerpensioen wanneer u komt te overlijden. Uw eigen pensioen wordt dan hoger.
  • U kunt ervoor kiezen om het bedrag aan partnerpensioen niet aan te passen.  

Bijzonder partnerpensioen

Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen, bijvoorbeeld zodat uw eventuele nieuwe partner dit deel kan ontvangen. Dit is een keuze van uw ex-partner.

Mijn partner is overleden

Als uw partner overlijdt, kunt u recht hebben op partnerpensioen. Een deel van dit pensioen is tijdens het werkzame leven van uw partner opgebouwd. Het andere deel was verzekerd op risicobasis, zolang uw partner in dienst was. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste informatie over het partnerpensioen.

Heb ik recht op partnerpensioen?

U kan recht hebben op het partnerpensioen als:

  • De overledene en u getrouwd waren, een geregistreerd partnerschap of een notarieel samenlevingscontract hadden.
  • De overledene en u een relatie hadden in de periode dat de overledene pensioen bij ons opbouwde.

Let op: is de overledene getrouwd, gaan samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangegaan na de AOW-leeftijd? Dan is er geen partnerpensioen opgebouwd. U heeft dan geen recht op partnerpensioen. U heeft misschien wel recht op een uitkering ineens. Neem contact op met ons via (030) 277 55 77.

Op welk moment ontvang ik partnerpensioen?

Zodra het overlijden bij ons bekend is, ontvangt u automatisch een aanvraagformulier voor partnerpensioen. Om het pensioen uit te keren hebben we uw rekeningnummer nodig. U geeft deze gegevens door via het aanvraagformulier.

U heeft recht op partnerpensioen vanaf de eerste dag van de maand ná het overlijden. We maken de uitkering maandelijks over rond de 23e. Het partnerpensioen keren we levenslang uit.

Wat voor bedrag aan partnerpensioen ontvang ik?

De hoogte van het partnerpensioen is afhankelijk van verschillende zaken. Denk aan het salaris, de opbouw van het pensioen en het aantal dienstjaren. Zodra we uw aanvraag voor het partnerpensioen hebben ontvangen, sturen we u een brief. Daarin staat hoeveel partnerpensioen u krijgt.

Uw partner ontving pensioen: wat we nog meer regelen

Het pensioen van uw partner betalen we uit tot en met het einde van de maand van overlijden. Als er nog vakantiegeld is gereserveerd, ontvangt u dit een maand na het overlijden. Het pensioen van uw partner en het vakantiegeld, storten we op het rekeningnummer waarop uw partner pensioen ontving.

Uitkering ineens

Na het overlijden maken we deze eenmalige uitkering over als uw partner ouderdomspensioen, Flexpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen ontving. Op deze uitkering wordt geen loonheffing ingehouden, waardoor het nettobedrag gelijk is aan het brutobedrag. We maken het bedrag over op uw rekeningnummer. De uitkering bedraagt:

  • 3 keer het brutomaandbedrag van de uitkering ouderdoms- of Flexpensioen.
  • 2 keer het brutomaandbedrag van de uitkering bij arbeidsongeschiktheidspensioen.

Jaaropgave

Wij leggen een overlijden vast in onze systemen. Na 2 tot 3 maanden maken we automatisch een jaaropgave aan en sturen die naar het adres van uw partner. In januari van het volgende jaar maken we geen nieuwe jaaropgave meer aan.

Hoe vraag ik partnerpensioen bij PFZW aan?

In deze verdrietige tijd zijn er veel dingen die u moet regelen. Daarom helpen wij u bij het aanvragen van partnerpensioen. In onderstaande stappen leest u wat u kunt verwachten.

Wij krijgen het overlijden door

U hoeft niets te doen.

U vraagt het partnerpensioen aan

U ontvangt een brief met uitleg over het aanvragen per post. Het aanvraagformulier vindt u ook terug op uw persoonlijke profiel in MijnPFZW.

U ontvangt een bevestiging

Zodra wij uw aanvraagformulier hebben ontvangen, krijgt u binnen 3 weken per post een brief. Hierin staat hoe hoog uw partnerpensioen is. Deze vindt u ook terug in MijnPFZW.

U ontvangt de eerste betaling

U ontvangt een betalingsbericht per mail. De eerste betaling ontvangt u zo snel mogelijk. Daarna vinden de betalingen maandelijks rond de 23e plaats.

Belangrijke informatie doorgeven

Correspondentieadres wijzigen

Is uw partner overleden? En wilt u onze post op een ander adres ontvangen? Bel ons op (030) 277 55 77 en geef uw adresgegevens door.

Wonen in het buitenland

Een overlijden in het buitenland geeft de gemeente niet automatisch aan ons door. Als u in het buitenland woont, zijn wij hier niet van op de hoogte. Daarom hebben we extra gegevens van u nodig. Bekijk onderstaande informatie om te kijken wat u moet doen.

Uw partner woonde in het buitenland

Woonde uw partner in het buitenland? Dan hebben wij een kopie van de overlijdensakte nodig.

Of stuur het naar onderstaand adres:
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Postbus 117
3700 AC Zeist

U woont in het buitenland

Woont u in het buitenland? Dan hebben wij uw adresgegevens nodig. Anders kunnen we u geen partnerpensioen uitbetalen.

Of stuur het naar onderstaand adres:
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Postbus 117
3700 AC Zeist

Stief- of pleegkinderen

Wonen er kinderen jonger dan 21 jaar op hetzelfde adres als uw partner? Dan hebben zij mogelijk recht op wezenpensioen. Geef de geboortedatum en voorletters van de kinderen aan ons door via mail of telefoon. Zij hebben alleen recht op de uitkering als u en de overleden deelnemer een officiële relatie hadden. Dit betekent dat de overledene en u getrouwd waren, een geregistreerd partnerschap of een notarieel samenlevingscontract hadden.

Mijn ouder is overleden

Heeft uw ouder pensioen bij ons opgebouwd? Dan bent u automatisch meeverzekerd voor wezenpensioen. Wezenpensioen is een uitkering voor kinderen. Het is gebaseerd op het ouderdomspensioen dat uw ouder had opgebouwd en het pensioen dat nog zou zijn opgebouwd tot aan de AOW-leeftijd. Op deze pagina leest u de belangrijkste informatie over het wezenpensioen.

Wanneer heeft u recht op wezenpensioen?

U kan recht hebben op het wezenpensioen als:

  • U een kind, pleeg- of stiefkind bent van de overleden ouder.
  • U jonger bent dan 21 jaar.

U heeft recht op wezenpensioen vanaf de eerste dag van de maand na het overlijden. We maken de uitkering maandelijks over rond de 23e. Het wezenpensioen stopt aan het einde van de maand waarin u 21 jaar wordt of als u overlijdt.

Bent u ouder dan 21 jaar? Dan leest u hier meer informatie voor nabestaanden.

Wat voor bedrag aan wezenpensioen ontvang ik?

De hoogte van het wezenpensioen is afhankelijk van verschillende zaken. Zoals het ouderdomspensioen dat uw ouder zou ontvangen. Als uw ouder geen (ex-)partner achterlaat die een (bijzonder) partnerpensioen van ons ontvangt, krijgt u een dubbel wezenpensioen. Zodra we uw aanvraag voor het wezenpensioen hebben ontvangen, sturen we u een toekenningsbrief. Daarin staat hoeveel wezenpensioen u krijgt.

Laat uw ouder meer dan 5 kinderen achter? Dan ontvangt u een lager pensioen. Het totaalbedrag van de 5 kinderen wordt dan verdeeld over alle kinderen.

Wie regelt de aanvraag voor wezenpensioen?

Bij een overlijden, krijgen we uw gegevens van de gemeente door. Vervolgens sturen wij u een aanvraagformulier voor het wezenpensioen toe.

Wie tekent het aanvraagformulier voor kinderen onder 18 jaar?

  • Een ouder: in sommige gevallen hebben wij een kopie nodig van een identiteitsbewijs met de handtekening van uw ouder. Tekent uw vader? Dan hebben we soms een uittreksel van het gezagsregister nodig.
  • Een voogd: hier is een voogdijverklaring bij nodig.

Wie tekent het aanvraagformulier voor kinderen ouder dan 18 jaar?

  • Bent u ouder dan 18 jaar? Dan ondertekent u zelf de aanvraag.

Uw ouder ontving pensioen: wat we nog meer regelen

Het pensioen van uw ouder betalen we uit tot en met het einde van de maand van overlijden. Als er nog vakantiegeld is gereserveerd, ontvangt u dit een maand na het overlijden. Het pensioen van uw ouder en het vakantiegeld, storten we op het rekeningnummer waarop uw partner pensioen ontving.

Uitkering ineens

U heeft alleen recht op een uitkering ineens als uw ouder geen partner heeft. Na het overlijden maken we deze eenmalige uitkering over als uw ouder ouderdomspensioen, Flexpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen ontving. Op deze uitkering wordt geen loonheffing ingehouden, waardoor het nettobedrag gelijk is aan het brutobedrag. We maken het bedrag over als u jonger dan 21 jaar bent. De uitkering bedraagt:

  • 3 keer het brutomaandbedrag van de uitkering ouderdoms- of Flexpensioen.
  • 2 keer het brutomaandbedrag van de uitkering bij arbeidsongeschiktheidspensioen.

Jaaropgave

Wij leggen een overlijden vast in onze systemen. Na 2 tot 3 maanden maken we automatisch een jaaropgave aan en sturen die naar het adres van uw ouder. In januari van het volgende jaar maken we geen nieuwe jaaropgave meer aan.

Hoe vraag ik wezenpensioen bij PFZW aan?

In deze verdrietige tijd zijn er veel dingen die u moet regelen. Daarom helpen wij u bij het aanvragen van wezenpensioen. In onderstaande stappen leest u wat u kunt verwachten.

Wij krijgen het overlijden door

U hoeft niets te doen.

U vraagt het wezenpensioen aan

U ontvangt een brief met uitleg over het aanvragen per post. Het aanvraagformulier vindt u ook terug op uw persoonlijke profiel in MijnPFZW.

U ontvangt een bevestiging

Zodra wij uw aanvraagformulier hebben ontvangen, krijgt u binnen 3 weken per post een brief. Hierin staat hoe hoog uw partnerpensioen is. Deze vindt u ook terug in MijnPFZW.

U ontvangt de eerste betaling

U ontvangt een betalingsbericht per mail. De eerste betaling ontvangt u zo snel mogelijk. Daarna vinden de betalingen maandelijks rond de 23e plaats.

Belangrijke informatie doorgeven

Correspondentieadres wijzigen

Is uw ouder overleden? We sturen de post naar het adres dat bekend is bij de gemeente. Wilt u onze post op een ander adres ontvangen? Bel ons op (030) 277 55 77 en geef uw adresgegevens door.

Wonen in het buitenland

Een overlijden in het buitenland geeft de gemeente niet automatisch aan ons door. Als u in het buitenland woont, zijn wij hier niet van op de hoogte. Daarom hebben we extra gegevens van u nodig. Bekijk onderstaande informatie om te kijken wat u moet doen.

Uw ouder woonde in het buitenland

Woonde uw ouder in het buitenland? Dan hebben wij een kopie van de overlijdensakte nodig.

Of stuur het naar onderstaand adres:
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Postbus 117
3700 AC Zeist

U bent in het buitenland geboren

Als u in het buitenland bent geboren, hebben wij uw geboorteakte nodig. Anders kunnen we u geen wezenpensioen uitbetalen.

Of stuur het naar onderstaand adres:
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Postbus 117
3700 AC Zeist

Mijn ex-partner is overleden

Als uw ex-partner overlijdt, kun u recht hebben op bijzonder partnerpensioen. Dit is het pensioen dat is opgebouwd tot het moment dat de relatie eindigde. Bijzonder partnerpensioen is bedoeld als aanvulling op uw inkomen. Ook na het beëindigen van de relatie behoudt u recht op het opgebouwde deel. Op deze pagina vindt de belangrijkste informatie over het bijzonder partnerpensioen.

Heb ik recht op bijzonder partnerpensioen?

U kunt recht hebben op het bijzonder partnerpensioen als:

  • U getrouwd was met de overledene.
  • U een geregistreerd partnerschap had met de overledene.
  • U samenwoonde met notarieel samenlevingscontract en uw ex-partner u bij ons heeft aangemeld.

Let op: woonde u samen zonder notarieel samenlevingscontract? Dan heeft u geen recht op bijzonder partnerpensioen.

Op welk moment ontvang ik bijzonder partnerpensioen?

Zodra het overlijden bij ons bekend is, ontvangt u automatisch een aanvraagformulier voor bijzonder partnerpensioen. Soms duurt dit iets langer, bijvoorbeeld als uw adres niet bij ons bekend is. Neem dan contact met ons op om uw adresgegevens door te geven. Om het pensioen uit te keren hebben we uw rekeningnummer nodig. U geeft deze gegevens door via het aanvraagformulier.

U heeft recht op bijzonder partnerpensioen vanaf de eerste dag van de maand na het overlijden. We maken de uitkering maandelijks over rond de 23e. Het bijzonder partnerpensioen keren we levenslang uit.

Hoe vraag ik bijzonder partnerpensioen bij PFZW aan?

Wij helpen u bij het aanvragen van bijzonder partnerpensioen. In onderstaande stappen leest u wat u kunt verwachten.

Wij krijgen het overlijden door

U hoeft niets te doen.

U vraagt het bijzonder partnerpensioen aan

U ontvangt een brief met uitleg over het aanvragen per post. Het aanvraagformulier vindt u ook terug op uw persoonlijke profiel in MijnPFZW.

U ontvangt een bevestiging

Zodra wij uw aanvraagformulier hebben ontvangen, krijgt u binnen 3 weken per post een brief. Hierin staat hoe hoog uw partnerpensioen is. Deze vindt u ook terug in MijnPFZW.

U ontvangt de eerste betaling

U ontvangt een betalingsbericht per mail. De eerste betaling ontvangt u zo snel mogelijk. Daarna vinden de betalingen maandelijks rond de 23e plaats.

Afstand doen van bijzonder partnerpensioen

U kunt afstand doen van het bijzonder partnerpensioen, bijvoorbeeld zodat de eventuele nieuwe partner dit deel kan ontvangen. Heeft u deze afspraken al vastgelegd? Stuur de documenten dan op.

Belangrijke informatie doorgeven

Wonen in het buitenland

Woont u in het buitenland? Dan hebben wij uw adresgegevens nodig. Anders kunnen we u geen bijzonder partnerpensioen uitbetalen.

Of stuur het naar onderstaand adres:
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Postbus 117
3700 AC Zeist

Ik verzorg de afhandeling van een overlijden

Het kan zijn dat de overledene geen nabestaanden heeft die recht hebben op pensioen. In dat geval regelt iemand anders het overlijden. We proberen u zo goed mogelijk te helpen bij het regelen van de praktische zaken. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste zaken die wij in gang zetten.

Wat is er geregeld?

Ontving de overledene pensioen van ons? Dan regelen wij het volgende:

  • Het pensioen eindigt op de laatste dag van de maand wanneer iemand overlijdt.
  • De vakantietoeslag betalen we uit op de bankrekening waar het pensioen op werd gestort.
  • Na 2 tot 3 maanden maken we automatisch een jaaropgave aan en sturen die naar het adres van de overledene.
  • U komt mogelijk in aanmerking voor de uitkering ineens. Hiervoor moet u aantonen dat u een groot deel van de kosten heeft betaald die direct te maken hebben met het overlijden. Bijvoorbeeld de rekening van de uitvaart. Neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie.

Was de overledene niet met pensioen?

  • Helaas kunnen we in dat geval geen verdere regelingen meer treffen.

Correspondentieadres wijzigen

Wij sturen de jaaropgave naar het laatste adres van de overledene. Wilt u onze post op een ander adres ontvangen? Bel ons op (030) 277 55 77 en geef uw adresgegevens door.

Wonen in het buitenland

Wanneer iemand in het buitenland woont, geeft de gemeente deze gegevens niet automatisch aan ons door. Daarom hebben we in enkele situaties meer gegevens van u nodig, namelijk als:

  • De overledene in het buitenland woonde: stuur een kopie van de overlijdensakte.
  • De overledene en partner in het buitenland zijn getrouwd: stuur een kopie van de huwelijksakte.
  • De kinderen in het buitenland zijn geboren: stuur een kopie van de geboorteakte.

Of stuur het naar onderstaand adres:

Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Postbus 117
3700 AC Zeist

Heeft u een vraag?

Plan een beeldbelgesprek met een van onze pensioenspecialisten.

Gesprek plannen