Veelgestelde vragen CWO

Wij hebben voor u de veel gestelde vragen over collectieve waardeoverdracht (CWO) op een rijtje gezet.

Waarom draagt het Leger des Heils de opgebouwde Retraitetoelage over aan PFZW?

Het Leger des Heils wil u meer zekerheid bieden over uw inkomen als u met pensioen bent. Bij PFZW wordt het beheer van uw pensioen eenvoudiger en efficiënter. En u krijgt formele rechten en aanspraken op uw pensioen bij PFZW.

Wanneer hoor ik meer over mijn nieuwe pensioenbedragen?

In mei 2025 ontvangt u meer informatie over uw nieuwe pensioenbedragen bij PFZW. Dan kunt u deze bedragen ook bekijken op MijnPFZW.

Wat zijn de nieuwe regels voor pensioen bij PFZW?

PFZW is van plan om op 1 januari 2026 over te gaan naar een nieuwe pensioenregeling. U ontvangt half 2025 een eerste voorbeeldberekening. Zo krijgt u een indruk van wat de nieuwe pensioenregeling voor iemand in uw situatie betekent. Dit is dus nog geen persoonlijk overzicht, maar geeft wel een beeld. In oktober 2025 ontvangt u een voorlopige berekening van uw verwachte pensioenvermogen vanaf 1 januari 2026. De berekeningen zijn nog niet helemaal zeker, maar we kunnen dan wel een goede inschatting maken. Uiterlijk maart 2026 ontvangt u van ons een overzicht van uw nieuwe definitieve pensioenvermogen.

Mijn eigen pensioenvermogen, hoe werkt dat?

In de nieuwe pensioenregeling gaat uw opgebouwde pensioen over naar uw pensioenvermogen. Zolang u werkt(e), bouwt(de) u pensioenvermogen op met het geld dat u en uw werkgever inleg(d)gen. Uw vermogen groeit verder door het rendement van onze beleggingen. Gaat u met pensioen? Dan betalen we uit dit vermogen uw pensioeninkomen, zolang u leeft. 

Waar kan ik meer informatie vinden over de nieuwe pensioenregels?

Kijk hiervoor op pfzw.nl/nieuweregels.

Welke aanspreekvormen gebruikt PFZW?

PFZW kent meer dan 1 miljoen deelnemers. Deze worden allemaal aangesproken met heer/mevrouw. De rangen van het Leger des Heils zijn in ons systeem niet bekend. Daarom kunnen wij u niet aanspreken met uw rang. Ook spreken wij over het begrip Werkgever. Wij weten dat uw werkrelatie met het Leger des Heils anders is. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Wat moet ik doen als ik vragen heb over mijn Retraitetoelage bij het Leger des Heils?

Voor vragen over uw Retraitetoeslag kunt u terecht bij de heer Den Hollander, bereikbaar via john.den.hollander@legerdesheils.nl. De heer Den Hollander neemt dan contact met u op.

Ik bouw nog pensioen op bij PFZW. Wat gebeurt er met mijn pensioen na de overgang naar PFZW?

Het Leger des Heils zorgt ervoor dat de opgebouwde Retraitetoelage volledig wordt omgezet in pensioenaanspraken bij PFZW. Het bedrag zetten wij om in een deel ouderdomspensioen en een deel partnerpensioen.

Wat verandert er precies aan mijn opgebouwde Retraitetoelage?

Vanaf februari 2025 draagt het Leger des Heils de opgebouwde Retraitetoelage over aan PFZW. Dit bedrag voegt PFZW toe aan uw pensioenopbouw bij PFZW. En we zetten dit om in een deel ouderdomspensioen en een deel partnerpensioen.

Waar bestaat het partnerpensioen bij PFZW uit?

Het partnerpensioen bij PFZW bestaat uit twee delen: 

  • een deel dat u opbouwt;
  • een deel dat verzekerd is op risicobasis. Het risicobasisdeel geeft uw partner recht op partnerpensioen zolang u pensioen opbouwt bij PFZW.

Wat gebeurt er met het partnerpensioen als ik overlijd? En ik pensioen opbouw bij PFZW? 

Het partnerpensioen bij PFZW bestaat uit twee delen: 

  • Een deel dat u opbouwt;
  • Een deel dat verzekerd is op risicobasis. Het risicobasisdeel geeft uw partner recht op partnerpensioen zolang u pensioen opbouwt bij PFZW.

Als u overlijdt heeft uw partner recht op het opgebouwde deel en het deel op risicobasis van het partnerpensioen.

Wat gebeurt er met het partnerpensioen als ik geen pensioen meer opbouw bij PFZW?

Het partnerpensioen bij PFZW bestaat uit twee delen: 

  • Een deel dat u opbouwt;
  • Een deel dat verzekerd is op risicobasis. Het risicobasisdeel geeft uw partner recht op partnerpensioen zolang u pensioen opbouwt bij PFZW.

Als u overlijdt bouwt u geen pensioen meer op bij PFZW en loopt de verzekering op risicobasis niet meer. Bij uw overlijden heeft uw partner dan alleen recht op het opgebouwde deel van het partnerpensioen.

Kan ik mijn ouderdomspensioen ruilen voor meer partnerpensioen?

Ja, tot en met 1 december 2025 als u stopt met werken als officier bij het Leger des Heils. Of wanneer u met pensioen gaat kunt u een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor meer partnerpensioen. Dit is mogelijk, zelfs als u geen pensioen meer opbouwt bij PFZW. Houd er rekening mee dat uw ouderdomspensioen hierdoor lager wordt.

Kan ik mijn partnerpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen?

Ja, u kunt het partnerpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. U kunt hiervoor kiezen als u met pensioen gaat. Uw eigen ouderdomspensioen wordt dan hoger. En het partnerpensioen wordt dan lager.