Uit elkaar na samenwonen

Wanneer u na samenwonen uit elkaar gaat, moet u soms ook iets regelen voor uw pensioen. Hierbij hangt het er vanaf of uw partner bij PFZW is aangemeld.

Uw partner is aangemeld bij PFZW

Meld uw partner af

Woonde u samen en had u een notariële samenlevingsovereenkomst? En heeft u uw ex-partner hiermee aangemeld bij PFZW? Meld uw ex-partner dan af. U regelt dit direct online via uw profiel in MijnPFZW.

Denk na over bijzonder partnerpensioen

Het einde van uw relatie heeft ook gevolgen voor het partnerpensioen waar uw ex-partner recht op had. Als u overlijdt, heeft hij of zij nog steeds recht op het deel dat u tot het einde van uw relatie opbouwde. Dit noemen we bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner kan hier afstand van doen. Zo kan uw eventuele nieuwe partner dit deel ontvangen.

Afstand doen van het partnerpensioen is een keuze van uw ex-partner. Gebruik het formulier om dit aan ons door te  geven.

Verdeling van uw opgebouwde ouderdomspensioen

Bij samenwonen met notariële overeenkomst krijgt uw (ex-)partner géén recht op een deel van uw pensioen. Dit is alleen zo bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

U kunt toch afspraken maken over de verdeling van het ouderdomspensioen dat u tijdens het samenwonen opbouwde, als u dat wilt. Dit is niet verplicht. PFZW verdeelt het pensioen niet voor u. Dit betekent dat u zelf uw volledige pensioen ontvangt wanneer u met pensioen gaat. U kunt daarna zelf het afgesproken deel aan uw ex-partner betalen.

Uw partner is niet aangemeld bij PFZW

Heeft u uw ex-partner nooit aangemeld bij PFZW? Dan had uw partner geen recht op partnerpensioen en hoeft u niets te doen. Ook niet als u wel een notariële samenlevingsovereenkomst had.

Was deze informatie nuttig voor u?