Pensioenen omhoog, premie blijft gelijk

07-11-2022 | Op 1 januari 2023 verhogen we de pensioenen met 6%. Iedereen die al met pensioen is, merkt dat dan dus direct in de portemonnee. Ook van iedereen die nog niet met pensioen is, verhogen we het opgebouwde pensioen met 6%. De verhoging komt bovenop de verhoging van 2,7% van vorige maand (per 1 oktober). 

Alles wordt duurder

We zijn blij dat de pensioenen opnieuw omhoog kunnen. Want steeds meer mensen komen in de knel door de stijgende prijzen. Het is niet alleen de torenhoge energierekening die mensen in de problemen brengt. Ook de dagelijkse boodschappen zijn dit jaar flink duurder geworden. Als je pensioen niet meegroeit met die steeds hogere prijzen, dreigt je boodschappenkarretje op termijn steeds leger te worden. Daarom vinden wij dat een goed pensioen moet meegroeien met de prijzen. Dat is de afgelopen lange tijd niet gelukt. Nu kunnen we gelukkig wel iets doen.

Voorzichtig

U vraagt zich misschien af: waarom 6% en niet meer (of minder)? Daar zijn verschillende redenen voor.

Allereerst kijken we naar de belangen van iedereen, jong en oud. Evenwichtige belangenafweging, noemen we dat. Daarbij kijken we niet alleen naar vandaag, maar jaren vooruit. Alle reserves nu in één keer aanspreken, is dan niet verstandig. Ook willen we de kans zo klein mogelijk houden dat we de pensioenen de komende jaren moeten verlagen. Daarom zijn we nu voorzichtig, zeker omdat de economische verwachtingen erg onzeker zijn. Een andere reden om voorzichtig te zijn, is dat zo de kans groter is dat de pensioenen de komende jaren opnieuw omhoog kunnen. Een laatste reden voor voorzichtigheid is de komende overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Om die overstap voor iedereen goed te kunnen regelen, helpt het als we wat reserves achter de hand houden.

Premie blijft gelijk

De pensioenen gaan omhoog, en de premie blijft gelijk. De afgelopen twee jaar was een premieverhoging nodig. Het is goed nieuws voor werkgevers en werknemers dat een nieuwe verhoging in 2023 niet nodig is.

Meer weten over de pensioenverhoging? Lees hier ons persbericht.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk