Ik woon buiten de EU

Als u in een land buiten de EU woont en pensioen ontvangt, gelden er andere regels dan wanneer u in Nederland zou wonen. 

Bewijs van in leven zijn

PFZW krijgt niet automatisch van uw gemeente door of u nog leeft of overleden bent. Daarom vragen we u ieder jaar om de verklaring ‘Bewijs van in leven zijn’ te (laten) ondertekenen en naar ons op te sturen.

Adreswijziging doorgeven

PFZW krijgt niet automatisch door wanneer u verhuist of een nieuw postadres heeft. Geef dit dus zelf aan ons door. Dit doet u makkelijk en snel op uw profielpagina in MijnPFZW. Log hiervoor in met uw DigiD.

Belastingen en inhoudingen

U woont niet in Nederland. Dan werkt onder andere de belasting anders. Er worden namelijk andere bedragen op uw pensioen ingehouden. Hieronder leest u wat de verschillen zijn.

Als u in het buitenland woont, valt u niet onder de Nederlandse volksverzekeringen. Hier betaalt u dus ook geen premie voor. We houden deze niet in op uw pensioen.

U kunt er zelf voor kiezen om wel voor deze verzekeringen te blijven betalen. U regelt dit niet bij PFZW, maar via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

U betaalt geen inkomensafhankelijke bijdrage voor uw zorgverzekering. Dit houden wij dan ook niet in op uw pensioen.

Als u in het buitenland woont dan heeft het geen zin om de loonheffingskorting toe te passen. De loonheffing wordt hierdoor niet verlaagd.

Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Het kan zijn dat u in het land waar u woont ook belasting betaalt over uw pensioen. Betaalt u hierdoor dubbele belasting? Dan kunt u soms bij de Belastingdienst in Nederland volledige of gedeeltelijke vrijstelling voor loonbelasting krijgen. Hierdoor betaalt u in Nederland minder of geen inkomstenbelasting over uw pensioen.

Vraag uw vrijstelling aan op de website van de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het loonheffingsnummer van PFZW: 40.98.730.L01.

Uw pensioen overmaken naar een bankrekening buiten de EU is duurder dan het overmaken naar een bankrekening binnen de EU. Uw bank kan namelijk extra kosten in rekening brengen bij u. Deze kosten verschillen per bank en per land. PFZW heeft hier geen invloed op.

Wilt u dit voorkomen? Probeer dan een Nederlandse bankrekening te openen. Hierop kunt u uw pensioen laten overmaken. U heeft uw pensioen dan ook sneller binnen. 

Bij wijzigingen in uw relatie of overlijden

Omdat u in het buitenland woont krijgen wij uw gegevens niet automatisch van uw gemeente door. In de volgende situaties moet u daarom zelf een akte naar ons opsturen:

  • Als u trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen
  • Als u uit elkaar gaat na een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen
  • Als u overlijdt is het belangrijk dat uw nabestaanden de overlijdensakte naar ons opsturen

Voor alle aktes gebruikt u onderstaand adres:

Pensioenfonds Zorg en Welzijn 
Postbus 117
3700 AC Zeist
The Netherlands

Was deze informatie nuttig voor u?