Extra actie tegen klimaatverandering

De wereldwijde strijd tegen klimaatverandering gaat te langzaam, blijkt keer op keer uit internationaal wetenschappelijk onderzoek. Als we zo doorgaan, halen we de klimaatdoelen van Parijs niet. De aarde warmt dan flink meer op dan de afgesproken 1,5 graad. Er moet dus veel meer gebeuren. Als grote belegger voelen we bij PFZW die verantwoordelijkheid ook. Daarom hebben we onze klimaatdoelen aangescherpt. 

De helft minder CO2 door aandelen en obligaties
We scherpen onze ambitie aan om de CO2-uitstoot van onze beleggingen te verlagen. De afgelopen jaren hebben we de uitstoot van de bedrijven in onze aandelenportefeuille al weten te halveren. We willen dat in 2030 nog eens gehalveerd zien ten opzichte van het jaar 2019. Dat doen we door afscheid te nemen van bedrijven die het in hun sector slecht doen op het gebied van CO2-uitstoot. Met andere bedrijven gaan we als aandeelhouder in gesprek, om ze te bewegen tot een meer duurzame productie.

Nieuw is dat we ook de CO2-uitstoot van onze obligaties willen halveren. Dat doen we bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe we meer kunnen beleggen in groene staatsobligaties. We kijken daarbij vooral naar opkomende en snelgroeiende economieën. Want juist daar neemt het energieverbruik hard toe. Met groene staatsobligaties kunnen we de overheden daar helpen met de financiering van een groenere economie.

Vastgoed en infrastructuur
We werken ook aan het groener maken van onze beleggingen in vastgoed en infrastructuur. Denk aan energiezuinige en energie-neutrale gebouwen, maar ook aan wind- en zonneparken en elektriciteitsnetten. Al onze beleggingen in vastgoed en infrastructuur moeten in 2030 in lijn zijn met de klimaatafspraken van Parijs. Onze externe vermogensbeheerders moeten daarvoor binnenkort met een geloofwaardig plan voor de lange termijn komen. In dat plan moet staan hoe ze de CO2-uitstoot van hun beleggingen naar beneden gaan brengen. Komt zo’n plan er niet? Dan gaan we ongezellige gesprekken tegemoet.

Sneller
We zetten ons dus in de hele economie in om klimaatverandering tegen te gaan. Van de grootste vervuilers hebben we al afscheid genomen. In de rest van de economie blijven we beleggen. We gebruiken onze invloed daar om een klimaat-neutrale wereld dichterbij te brengen. En dat moet sneller dan tot nu toe gebeurt. Dat doen we in het belang van onze deelnemers. En we doen het voor hun kinderen en kleinkinderen.

Benieuwd naar het hele klimaatplan?

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk