Pensioen een beetje omhoog

24-06-2022 | We moeten allemaal steeds meer afrekenen bij de kassa van de supermarkt, de pomp en onze energieleverancier. Als je pensioen dan stilstaat, ga je er ieder jaar een beetje op achteruit. En dit jaar is het zelfs veel meer dan een beetje, door de extreem sterke prijsstijgingen. Een goed pensioen moet daarom meegroeien met de stijgende prijzen. Toch staan de pensioenen van PFZW al jaren stil. Dat merken gepensioneerden direct in hun portemonnee. En wie nog werkt, merkt dat later. 

We kunnen gelukkig binnenkort, na al die tijd, de pensioenen weer wat verhogen. Per 1 oktober van dit jaar krijgt iedereen, gepensioneerd én niet gepensioneerd, er 2,7% pensioen bij. Dat is gelijk aan de gemiddelde prijsstijging van september 2020 tot september 2021. De verhoging is mogelijk doordat de overheid per 1 juli van dit jaar de regels voor pensioenfondsen versoepelt, op weg naar het nieuwe pensioenstelsel. Het is dus een eerste stap op weg naar een beter pensioen.

Ik ben erg blij dat we de pensioenen nu eindelijk weer kunnen verhogen. Maar ik realiseer me ook dat het na al die jaren stilstand, én met de hoge inflatie van nu, maar een klein stapje is. Ik hoop dan ook van harte dat we over een half jaar, op 1 januari 2023, een nieuwe stap kunnen zetten. Dat hangt af van de ontwikkeling van de economie. Beloven kunnen we het dus niet. Bovendien kost de verhoging die we nu doorvoeren natuurlijk geld, waardoor onze financiële gezondheid verslechtert. We verwachten dan ook niet dat we de hoge inflatie van dit moment straks volledig kunnen goedmaken. Maar een verhoging die verantwoord kan, zullen we doen. Want we weten dat het nodig is.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk