Investeren in de zorg

10-06-2022 | Het pensioengeld van werknemers en gepensioneerden zetten wij aan het werk om het te laten groeien. Dat is nodig, want het grootste deel van de pensioenen betalen we uit de beleggingsopbrengsten. Bij die beleggingen kijken we daarom altijd naar een goed rendement tegen een verantwoord risico. Maar we kijken ook verder: we willen met onze beleggingen ook positieve maatschappelijke impact hebben. Denk aan klimaat, milieu en mensenrechten. Én aan de zorg. Want wat is er nou mooier dan het pensioengeld van zorgwerkers te laten groeien door het te investeren in de zorgsector?

Nederlands zorgfonds
In totaal belegt PFZW op dit moment ruim 11 miljard euro in bedrijven of projecten die op allerlei plekken in de wereld bijdragen aan goede gezondheid en welzijn. Dat doen we ook dicht bij huis. We investeren nu bijvoorbeeld een nieuw bedrag van 40 miljoen euro in het Gilde Healthcare beleggingsfonds. Eerder deden we dit ook al een aantal keer, voor het eerst in 2011. We hebben nu in totaal 120 miljoen euro in dit Nederlandse fonds belegd.

Het fonds investeert in bedrijven in Noordwest-Europa die actief zijn in de zorgsector. Zo wordt er belegd in een softwarebedrijf dat rapportages mogelijk maakt die medisch specialisten en bestuurders van ziekenhuizen gebruiken om slimmer en efficiënter te werken. Veel Nederlandse ziekenhuizen gebruiken dit systeem inmiddels. Een ander voorbeeld is een investering in een bedrijf dat hooggekwalificeerd medisch personeel levert aan kleinere verzorgingstehuizen en instellingen. Daardoor krijgen patiënten ook in de kleinschalige zorg toegang tot de juiste specialisten en behandelaars. En dat tegen lagere kosten dan wanneer een instelling deze specialisten zelf in dienst moet nemen. Het zijn voorbeelden van beleggingen die het werk in de zorg kunnen verlichten en de zorg beter kunnen maken. 

Goed voor pensioen, goed voor de zorg
Door te beleggen in de zorg, dichtbij huis, vangen we drie vliegen in één klap: we halen goede rendementen voor onze deelnemers, we dragen bij aan beter en efficiënter werk in de zorg én we ondersteunen innovatie in de zorgsector. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van. Ik zie het als onze opdracht als pensioenfonds te blijven speuren naar dit soort beleggingen, die maatschappelijk en financieel rendement hand in hand laten gaan.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk