Een goed pensioen én een betere wereld

13-12-2022 | Onlangs schreef ik hier dat we met onze beleggingen goed geld willen verdienen voor uw pensioen, en tegelijkertijd willen bijdragen aan een betere wereld. Want in een wereld die rechtvaardig, schoon en veilig is kun je makkelijker geld verdienen dan in een wereld die in brand staat. Minstens zo belangrijk: in een betere wereld is het fijner leven. Voor jong en oud. 

Deze week zetten we een nieuwe stap op weg naar onze ambitie om geld voor uw pensioen te verdienen in een betere wereld. We gaan samenwerken met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). De EBRD werd in 1990 door 40 landen en onder meer de Europese Commissie opgericht. Het doel: investeren in voormalig communistische landen in Centraal- en Oost-Europa om ze te helpen op de weg naar een vrije economie en een vrije samenleving. Daarbij is altijd speciale aandacht geweest voor de versterking van de democratie en een fatsoenlijk milieubeleid. De EBRD geeft bijvoorbeeld leningen aan bedrijven en projecten die bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Nieuwe investering

Inmiddels werkt de bank ook samen met landen in Azië en Afrika. De focus ligt op landen die in ontwikkeling zijn. Want daar is met investeringen vaak sneller en meer positieve maatschappelijke impact te behalen dan in landen zoals in Noord-Europa. Er is simpelweg meer te winnen, zeker op het gebied van milieu en klimaat.

Wij investeren de komende drie jaar 250 miljoen euro in leningen voor duurzame projecten van de bank. Het principe van die afspraak is simpel. De EBDR vertelt ons welke projecten interessant zijn. Wij stellen vervolgens twee vragen: is het project goed voor uw pensioen (een goed rendement en niet te veel risico) en is het project goed voor de samenleving? Is het antwoord op beide vragen ja, dan doen we mee. Zo werken we verder aan een goed pensioen in een betere wereld. 

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk