Wat heeft water te maken met uw pensioen?

19-01-2023 | Water is de bron van al het leven. Ons lichaam bestaat voor zo’n 65% uit water. Planten, cruciaal voor ons voedsel en voor de opname van CO2, bevatten nog veel meer water. Het is dus duidelijk: we kunnen niet zonder water. We drinken ervan, wassen ons erin en koken ermee. 

Voor ons is het heel gewoon om schoon en veilig drinkwater te hebben. Dat vinden wij zelfs heel vanzelfsprekend. Je draait de kraan open en het is er. Altijd, en bijna gratis, zeker wanneer je het vergelijkt met water uit een fles. Toch is die vanzelfsprekendheid schijn. Er gaat een hele bedrijfstak achter schuil. De opwarming van ons klimaat zet de vanzelfsprekendheid van water nog verder onder druk. Soms is er veel te veel, zoals toen Limburg, Duitsland en België in 2021 door zware regenval overstroomden en er zelfs doden vielen. Het was wat de materiele schade betreft de één na grootste natuurramp ter wereld in dat jaar.

Op andere momenten is er juist een groot gebrek aan water. Een jaar na de grote overstroming in Limburg, kenden we in 2022 een van de droogste lentes en zomers van deze eeuw. Rivieren stonden halfdroog, met grote gevolgen voor de scheepvaart. Boeren mochten hun akkers niet sproeien en oogsten mislukten. Gelukkig bleef thuis ons water uit de kraan stromen, maar dat ging niet vanzelf.

Water en uw pensioen
Wat heeft water te maken met uw pensioen? Wij kunnen er geld mee verdienen. Geld voor uw pensioen. Tegelijkertijd kunnen we met onze investeringen in water bijdragen aan een meer leefbare planeet. Ook dat is van belang voor een goede oude dag. Inmiddels beleggen we ruim 1,5 miljard euro van uw pensioengeld in projecten en bedrijven die zorgen voor schoon, zeker en veilig water, over de hele wereld. Met een positief rendement voor uw pensioen én een positieve impact op de leefbaarheid van onze planeet.

Vandaag staan we op de rand van een nieuwe investering in schoon water. Niet zo ver van huis, in Frankrijk. We zijn samen met een partner in gesprek met Saur, een Frans drinkwaterbedrijf. Wij willen voor een kwart eigenaar worden van het bedrijf. Saur opereert vanuit Frankrijk, maar is ook actief in andere landen binnen en buiten Europa. In totaal beheert het bedrijf 250.000 kilometer waterleiding en levert het jaarlijks 700 miljard liter schoon drinkwater aan twintig miljoen mensen en vele bedrijven. Het bedrijf werkt aan waterbesparing, een betere waterkwaliteit en aan de beschikbaarheid en betaalbaarheid van water in verschillende delen van de wereld. Daar doen wij graag aan mee. Maar alleen als het ook bijdraagt aan een beter pensioen. En dat doet het.

Bekijk ook onze nieuwe korte animatie waarin beleggingsanalist Alex van der Laan uitlegt hoe PFZW door te beleggen in schoon drinkwater een bijdrage levert aan een leefbare wereld.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk