2022: een bewogen jaar

26-01-2023 |  De pensioenen in een half jaar tijd twee keer kunnen verhogen, terwijl we in één jaar tijd zestig miljard euro verliezen op de beurzen. Dat is de ultrakorte samenvatting van ons jaar 2022.  

Die samenvatting doet geen recht aan de wilde en ingewikkelde achtbaan van het afgelopen jaar. Het was het jaar van oorlog aan de grenzen van Europa. Het jaar van vluchtelingen en solidariteit met mensen in nood. Het jaar van de onbetaalbare energierekening en van peperdure boodschappen. Een jaar waarin velen van ons moesten puzzelen om aan het eind van de maand de rekeningen nog te kunnen betalen.

Het was ook het jaar waarin we opnieuw met onze neus op andere pijnlijke feiten werden gedrukt: ons klimaat verandert snel, en er gebeurt te weinig om dat tegen te gaan. In eigen land kenden we in 2022 een van de droogste lentes en zomers van deze eeuw. Rivieren stonden halfdroog en oogsten mislukten. Op andere plekken in de wereld brandden bossen of was het juist veel te nat.

Al die ontwikkelingen raken ons als pensioenfonds. Gelukkig kijken wij ver vooruit. Een woelig jaar is op een horizon van tientallen jaren niet meteen iets om nerveus van te worden. Het jaar 2022 was slecht voor onze beleggingen. Dat had vooral te maken met een sterk stijgende rente. Maar die stijgende rente zorgde tegelijkertijd voor verlichting. Want met een hogere rente hoeven we minder geld opzij te zetten voor de pensioenen van nu en straks. Daardoor konden we gelukkig de pensioenen in een paar maanden tijd twee keer verhogen. En wat de klimaatverandering betreft: ook daar waren we in 2022 druk mee bezig. Want een goed pensioen vraagt ook om een wereld waarin het prettig leven is. En geld verdienen voor uw pensioen is een stuk makkelijker in een wereld waarin we droge voeten houden, mensen niet op de vlucht slaan voor honger door mislukte oogsten en waar ook de kustgebieden in de wereld bewoonbaar blijven.

Ik zei het al: deze korte samenvatting doet geen recht aan het bewogen jaar 2022. Vandaag publiceerden we onze resultaten over het afgelopen jaar. 

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk